Infantino opteert voor zestien poules op WK 2026

Reacties

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is met een nieuw format voor het WK 2026 op de proppen gekomen. De Zwitser wil 48 deelnemende landen opdelen in zestien groepen van drie.

Infantino opteert voor zestien poules op WK 2026

Het uitbreiden van het aantal deelnemende landen was één van Infantino's belangrijkste speerpunten in zijn verkiezingscampagne. Die wijziging vindt op zijn vroegst plaats voor het WK 2026. De wereldkampioenschappen van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar blijven 'gewoon' voor 32 landen.

De uitbreiding naar 48 deelnemers vergt nogal wat organisatorische wijzigingen. De wereldvoetbalbond heeft nu vijf verschillende formats opgesteld, weet The Guardian. Twee daarvan gaan uit van 48 landen, twee van veertig deelnemers en in één van de formats wordt nog vastgehouden aan 32 naties. Infantino stelde eerder al voor om het WK te beginnen met play-offs voor 32 van de 48 landen. Daarbij zouden zestien landen afvallen, waarna het toernooi verder kan met de gebruikelijke 32 deelnemers.

Als alternatief heeft de opvolger van Sepp Blatter nu een format bedacht waarin er zestien poules van drie landen worden gevormd. De nummers één en twee van iedere poule zouden zich dan plaatsen voor de knock-outfase. Bij dat scenario zou het maximaal aantal wedstrijden voor de landen worden beperkt tot zeven, hetgeen kritiek van betrokken clubs zou voorkomen.

Het spelen van slechts drie wedstrijden in de groepsfase zou echter problemen op kunnen leveren bij het onderscheiden van teams op basis van punten, doelsaldo of onderling resultaat. De FIFA onderzoekt daarom of bonuspunten uit een strafschoppenreeks uitkomst zouden kunnen bieden.

De top van de FIFA komt in januari bijeen om de scenario's te bespreken. Daarbij zullen ook twee formats met veertig deelnemende landen op tafel komen. Eén met acht poules van vijf landen en één met tien poules van vier.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.