Inefficiëntie PSV rechtvaardigt roep Cocu om versterkingen

De sportieve crisis waarin PSV verkeert is voor een belangrijk deel het gevolg van de aanvallende impotentie van de formatie van trainer Phillip Cocu. VI zet de schrijnende doelcijfers van PSV op een rijtje.

Inefficiëntie PSV rechtvaardigt roep Cocu om versterkingen

PSV maakte dit seizoen twee keer zo weinig doelpunten als vorig jaar rond deze tijd. De club speelde verspreid over alle competities dit seizoen 28 wedstrijden, waarin 43 keer werd gescoord, goed voor een gemiddelde van 1,54 doelpunt per wedstrijd. In de clubhistorie kwam het slechts drie keer voor dat de Eindhovenaren minder vaak scoorden, met het seizoen 1971/72 (1,29) als negatieve uitschieter. Cocu legde na de Europese uitschakeling tegen Chernomorets Odessa van donderdag dan ook de vinger op de zere plek. 'Ik vind niet dat we slecht spelen, alleen voor het doel moet het beter. We moeten onze kansen afmaken', aldus de coach tegen RTL7. Cocu liet vervolgens weten dat hij in de transferperiode van januari scorend vermogen aan zijn selectie wil toevoegen.

Die wens van Cocu is gerechtvaardigd, want het verschil in productiviteit van PSV ten opzichte van vorig seizoen is schrijnend. De afgelopen jaargang maakten de Brabanders in hun eerste 28 wedstrijden liefst 86 doelpunten, precies twee keer meer (!) dan het totaal van dit moment. Dat PSV er niet in is geslaagd het zomerse vertrek van Jeremain Lens (Dinamo Kiev) en Dries Mertens (Napoli) adequaat op te vangen, is dan ook een understatement. De vertrokken aanvallers namen vorig seizoen samen 39 doelpunten voor hun rekening.

Wijnaldum topscorer
Daarnaast lijdt PSV onder het feit dat drie andere prominente doelpuntenmakers van vorig seizoen, Georginio Wijnaldum (negentien treffers), Tim Matavz (elf) en Ola Toivonen (acht) geblesseerd dan wel hopeloos uit vorm zijn. Het gegeven dat Wijnaldum, die vanwege een rugblessure al sinds medio september uit de roulatie is, met vier doelpunten nog altijd gedeeld clubtopscorer in de Eredivisie is, spreekt boekdelen.

Memphis Depay uit zijn frustratie na een gemiste kans op de paal.
Memphis Depay uit zijn frustratie na een gemiste kans op de paal.

Het is niet zo dat PSV in aanvallend opzicht geen kansen meer creëert, maar de Brabanders gaan zoals Cocu al stelde bijzonder slordig met hun mogelijkheden om. Van de 225 doelpogingen die PSV dit seizoen ondernam, waarmee het alleen Vitesse, FC Twente en Ajax voor zich hoeft te dulden, resulteerde slechts 12.44 procent in een treffer. Alleen ADO Den Haag, SC Cambuur en Heracles Almelo gaan minder effectief met hun kansen om.

Tegendoelpunten
Dat de teloorgang van PSV hoofdzakelijk te verklaren valt aan de hand van het hoge aantal tegendoelpunten, zoals doelman Jeroen Zoet deze week in Voetbal International ('we krijgen veel teveel tegengoals') beweerde, klopt dus niet. Het aantal treffers dat PSV incasseerde lag vóór de 6-2 nederlaag tegen Vitesse van vorig weekend namelijk precies op hetzelfde niveau als vorig seizoen.

Na de verliespartijen tegen Vitesse en Chernomorets Odessa kwam het aantal doelpunten dat PSV incasseerde op 35, tegenover 29 een jaar geleden, een relatief klein verschil. Saillant gegeven daarbij is wel dat PSV per doelpoging van de tegenstander gemiddeld de meeste doelpunten incasseert van alle Eredivisieclubs. Ruim een op de vijf (20,34 procent) schoten op het doel van Zoet resulteert in een treffer. In dat opzicht doet PSV het twee keer zo slecht als PEC Zwolle, waar slechts tien procent van de vijandige doelpogingen in een doelpunt uitmondt. (Felix Aerts, Reon Boeringa en Ramon Min)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen