Indrukwekkend eerbetoon Eusébio tijdens O Clássico

Reacties

Voetbal International blikt geregeld vooruit vooruit op aansprekende wedstrijden in het buitenland. Voor de vijftiende speelronde van de Portugese Primeira Liga is dat het duel tussen Benfica en FC Porto van zondagmiddag (17.00 uur).

Indrukwekkend eerbetoon Eusébio tijdens O Clássico

Benfica

Klassering: 3de plaats (33 punten uit veertien duels)
Vorm: W-W-G-W-W

Voetbalminnend Portugal staat zondag nogmaals stil bij het overleden icoon Eusébio. Een week na zijn plotselinge dood speelt zijn grote liefde Benfica de Portugese klassieker tegen FC Porto. 'Een overwinning op Porto zou het mooiste eerbetoon voor Eusébio zijn', zegt Benfica-voorzitter Luís Filipe Vieira. Voor aanvang van het duel zal een minuut stilte in acht worden genomen voor De Zwarte Parel van Mozambique, die als speler 638 goals in 614 officiële duels voor Benfica maakte. Met de vorm zit het wel goed bij de formatie van trainer Jorge Jesus. Gerekend over alle verbanden won Benfica negen van zijn laatste tien wedstrijden. Slechts tijdens het competitieduel met Arouca, begin december, moest de club genoegen nemen met een puntendeling (2-2). In de Champions League waren De Adelaars van Lissabon onfortuinlijk door in Poule C ondanks tien punten als derde te eindigen. In vier andere groepen was dat voldoende geweest voor de tweede plaats en een plaats in de achtste finale.

Uitgelicht
Liefst vier spelers met een Eredivisie-verleden telt de Benfica-selectie in dit seizoen. De vorige zomer aangetrokken Serviërs Miralem Sulejmani (ex-Ajax) en Filip Djuricic (ex-SC Heerenveen) speelden pas respectievelijk zeven en vier competitieduels. Ola John komt niet voor in de plannen van Jesus en werkt nadrukkelijk aan een tijdelijke overgang naar Ajax. Alleen Nemanja Matic, bezig aan zijn derde seizoen in Lissabon, is een vaste waarde in Estádio da Luz. De Servische middenvelder was in 2009/10 door Chelsea verhuurd aan Vitesse.

FC Porto

Klassering: 2de plaats (33 punten uit veertien duels)
Vorm: G-V-W-W-W

Dat de competitie vanaf medio november razend spannend is geworden, heeft FC Porto aan zichzelf te wijten. Tot en met de achtste speelronde ging de regerend kampioen soeverein aan kop. Wat volgde was een serie van drie competitieduels waaruit de ploeg slechts twee punten behaalde. Daardoor kwamen Benfica en Sporting Lissabon langszij. November was een heuse crisismaand voor Porto, aangezien de Dragões van hun zes officiële optredens alleen een duel om de Taça de Portugal wonnen. Met negen goals tijdens de laatste drie competitiewedstrijden heeft de formatie van trainer Paulo Fonseca herstel getoond. Maar de totaalbalans staat in schril contrast met het voorbije seizoen, toen FC Porto ongeslagen landskampioen werd.

Uitgelicht
Door de jaren heen heeft FC Porto tal van buitenlandse topaanvallers onder contract gehad, zoals Lisandro López, Hulk, Radamel Falcao en nu Jackson Martínez. De terugkeer van Ricardo Quaresma is dit kalenderjaar evenwel met grote vreugde ontvangen. De dertigjarige aanvaller, die vertrok bij Al Ahli in de Verenigde Arabische Emiraten, stond eerder onder contract in Porto tussen 2005 en 2008. Coach Fonseca vond Licá en vleugelaanvaller Silvestre Varela als alternatieven voor de spitspositie te mager. Tijdens zijn eerste periode speelde Quaresma al negen keer O Clássico en scoorde daarin drie keer. Tijdens zijn debuut, het met 1-0 gewonnen Super Cup-duel van FC Porto met Benfica in 2004, was hij meteen matchwinner. Datzelfde geldt voor de uitwedstrijd in het seizoen 2007/08.

Onderlinge historie

In de competitie speelde Benfica al 79 wedstrijden voor eigen publiek tegen FC Porto. Daarvan won het er 41 en speelde het 24 keer gelijk. De laatste thuiszege in competitieverband op de grote rivaal dateert evenwel van 20 december 2009; Javier Saviola was matchwinner tijdens de klinische 1-0 overwinning. De laatste drie edities slaagde FC Porto er telkens in vroeg op voorsprong te komen. Vorig seizoen (2-2) opende Mangala de score na acht minuten. Bij Porto's 2-3 overwinning in de jaargang 2011/12 brak Hulk de ban in de zevende minuut. En het jaar daarvoor maakte Benfica's keeper Roberto in de negende minuut een eigen goal. De op twee na laatste thuiszege van Benfica op Porto in competitieverband was het werk van Pierre van Hooijdonk. In januari 2001 maakte de Brabander beide treffers tijdens de met 2-1 gewonnen Clássico.

(Vincent Okker)
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
23/09/2011 FC Porto - Benfica 2-2 Primeira Liga
02/03/2012 Benfica - FC Porto 2-3 Primeira Liga
20/03/2012 Benfica - FC Porto 3-2 Taça de Portugal
13/01/2013 Benfica - FC Porto 2-2 Primeira Liga
11/05/2013 FC Porto - Benfica 2-1 Primeira Liga

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.