'Ik weet zeker dat Nijhuis die schop van Labyad heeft gezien'

Reacties

Vriend en vijand waren het er wel over eens: Zakaria Labyad had zondag bij een 1-2 stand in het voordeel van SC Heerenveen een rode kaart moeten krijgen voor een schandalige overtreding op de uitblinkende Mark Uth. Mede doordat dat niet gebeurde dwong Vitesse, met Labyad in een cruciale rol, alsnog een 5-2 zege en daarmee een ticket voor de voorronde van de Europa League af.

'Ik weet zeker dat Nijhuis die schop van Labyad heeft gezien'

Bij een 1-2 stand plantte Labyad zijn noppen in het bovenbeen van de Duitser, die tot dan toe de Man van de Wedstrijd was met twee treffers. Een rode kaart had de klus voor de formatie van Peter Bosz gezien het 2-2 gelijkspel in Friesland wel heel moeilijk gemaakt. Uiteindelijk maakte Labyad (op de foto met ploeggenoot Wallace) zelf de 4-2, waarna de Arnhemmers op rozen zaten.

Omdat arbiter Bas Nijhuis niet eens voor een vrije trap floot, bestaat de kans dat de KNVB de aanklager nog naar de overtreding van Labyad laat kijken. Zelf was de middenvelder annex aanvaller daar na afloop al lang niet meer mee bezig. 'Ik ben geen lieverdje op het veld en dat wíl ik ook niet zijn', vertelde hij aan FOX Sports. 'Ik probeerde de bal natuurlijk te raken, maar hij daalde wat te snel. De scheidsrechter zei dat hij me rood had kunnen geven...', aldus de opmerkelijke afsluiter van de boosdoener. Die opmerking zou impliceren dat Nijhuis de overtreding wel degelijk heeft waargenomen. Als hij dat ook verklaart, hoeft Labyad niet voor een schorsing te vrezen. Als de arbiter van dienst zegt de actie niet gezien te hebben, dreigt een schorsing.

AD-columnist Willen van Hanegem heeft een duidelijke mening over dat laatste. 'Ik weet zeker dat Nijhuis die vreselijke schop van Labyad tegen Heerenveen heeft gezien. Hij deed wel ineens alsof hij om een speler heen moest kijken, maar dat was gespeeld. Kijk de beelden er nog maar eens op na. Labyad hoorde natuurlijk maar één straf te krijgen: wegwezen! Dit kan toch niet? En dan ben je misschien best een goede scheidsrechter, maar als je zo'n actie niet bestraft, dan moeten ze je van de lijst afhalen.'

De Kromme  zag in de play-offs om handhaving, promotie en Europees voetbal sowieso veel te veel arbitrale fouten. 'Het is triest als missers van de scheidsrechter het resultaat zo beïnvloeden. Lagen die gasten de afgelopen weken al met hun gedachten onder de palmbomen? Die penalty van Vitesse was er ook geen. Juist die Traoré van Vitesse had voor dat theater een gele kaart moeten krijgen. Er stond nota bene ook nog een ervaren scheidsrechter als extra man op de achterlijn. Als je bij zo'n duidelijke misser al niet ingrijpt, wat doen die gasten daar dan naast het doel? Dan sta je daar voor spek en bonen. Ik heb de scheidsrechters de laatste weken veel fouten zien maken. Dit waren juist de belangrijke wedstrijden. Zondag stonden ze er zelfs met z'n zessen. Elk deel van het veld was afgedekt. Dan is het onbegrijpelijk dat je als arbitrage nog zulke grote fouten maakt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.