Vitesse gaat Europa in na voetbalfeest tegen Heerenveen

Vitesse heeft zich ten koste van SC Heerenveen verzekerd van deelname aan de voorronde van de Europa League. De 5-2 zege was meer dan genoeg voor plaatsing, na de 2-2 in Friesland van donderdag.

Vitesse en Heerenveen maakten een voetbalfeest van het slotstuk van het Eredivisie-seizoen 2014/15. Beide ploegen speelden aanvallend en waren niet bang om grote risico's te nemen.

Het leidde tot hoogstandjes, maar ook tot onverklaarbare fouten, zoals die in de zesde minuut van Josh McEachran. Na de blunder van de Vitesse-middenvelder had Mark Uth een vrije doortocht naar doelman Eloy Room, die hij handig omspeelde: 0-1. Met behulp van Kenny Otigba, die de bal ongewild van richting veranderde, kopte Guram Kashia vijf minuten later de 1-1 tegen de touwen.

Schandalig
Heerenveen kwam in de 24ste minuut weer op voorsprong. Opnieuw haalde Uth de trekker over, nadat de bal wat gelukkig voor zijn voeten was beland. Het was waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in Friese dienst. De goalgetter staat nadrukkelijk in de belangstelling van 1899 Hoffenheim uit zijn vaderland. Zes minuten na de 1-2 kon Uth bijna een streep zetten door die droomtransfer na een schandalige overtreding van Zakaria Labyad. Wonder boven wonder bleef de Duitser ongeschonden én kwam Labyad er zonder kaart vanaf.

Ook na rust barstte het duel van het spektakel, hoewel de inleiding tot de gelijkmaker niet de schoonheidsprijs verdiende. Bertrand Traore liet zich na een duel met Simon Thern immers wel héél gemakkelijk vallen. Toch wees arbiter Bas Nijhuis naar de strafschopstip, waarna Marko Vejinovic de stand na twee duels precies in balans bracht: 2-2.

Fortuin
Na de gelijkmaker was Vitesse heer en meester, maar Traore liet tot twee keer na de thuisploeg op voorsprong te zetten. In de 77ste minuut kregen de Arnhemmers alsnog het doelpunt waar zij recht op hadden, al kwam daar wel flink wat fortuin bij kijken. Het afstandsschot van Davy Pröpper werd namelijk dermate van richting veranderd door opnieuw Otigba, dat Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt kansloos was.

In de 82ste minuut besliste Vitesse het duel definitief. Labyad, die vanwege zijn aanslag op het rechterbeen van Uth niet meer op het veld had mogen staan, verzorgde de 4-2 met een prachtig schot dat via de onderkant van de lat tegen de touwen sloeg. Drie minuten later bekroonde Jan-Arie van de Heijden een zaalvoetbalaanval van Vitesse met de 5-2. Het zorgde voor een ietwat geflatteerde eindstand, maar het feest in Gelredome was er niet minder om. Volgend seizoen speelt Vitesse na twee jaar weer Europees voetbal.