IJsland geeft door eigen doelpunt zege weg tegen Hongarije

IJsland leek op weg naar zijn eerste EK-zege ooit, maar de debutant gaf tegen Hongarije kort voor tijd de overwinning weg door een eigen doelpunt van Birkir Már Sævarsson (1-1).

Beide landen waren uitstekend aan het toernooi in Frankrijk begonnen. IJsland hield Portugal op 1-1, terwijl Hongarije met 2-0 won van Oostenrijk. Tijdens de tweede groepswedstrijd stelden zij echter aanvankelijk teleur. De bezoekers in Stade Vélodrome werden niet verwend in de openingsfase.

Na ruim een half uur kreeg Johann Berg Gudmundsson een enorme kans, maar de middenvelder stuitte op Gábor Király. De ervaren doelman van Hongarije ging zeven minuten voor rust enorm in de fout door na een hoekschop de bal los te laten, waarna Tamás Kádár een overtreding beging op Aron Gunnarsson.

Scheidsrechter Sergey Karasev wees naar de stip en Sigurdsson ontfermde zich over de strafschop. De middenvelder van Swansea City maakte geen fout en zorgde voor 1-0. Daar bleef het lang bij in Marseille, maar kort voor tijd ging het mis voor IJsland. Een voorzet van Nemanja Nikolic verdween via Sævarsson in het doel.

In de extra speeltijd kreeg IJsland nog een kans op 2-1, maar een vrije trap van Sigurdsson verdween in de muur. Kort voor de gelijkmaker was de 37-jarige Eidur Gudjohnsen binnen de lijnen gekomen. De ex-PSV'er was daarmee na Balázs Dzsudzsák (PSV), Alfred Finnbogason (SC Heerenveen), Johann Berg Gudmundsson (AZ), Aron Gunnarsson (AZ), Hannes Thór Halldórsson (NEC), Tamás Kádár (Roda JC Kerkrade), Kolbeinn Sigthórsson (AZ en Ajax) de achtste speler met een verleden in de Eredivisie die in actie kwam.

Door het gelijkspel is Hongarije zo goed als zeker van een plek in de achtste finale van het EK. De ploeg van bondscoach Bernd Storck heeft nu vier punten. IJsland volgt op twee punten achterstand. Portugal en Oostenrijk komen later nog in actie.

Stand Groep F
Hongarije 2-4 (+2)
IJsland 2-2 (0)
Portugal 1-1 (0)
Oostenrijk 1-0 (-2)
Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over IJsland - Hongarije is hier te lezen.