EK is bevrijding voor NEC-doelman Halldórsson

Hannes Halldórsson werd dinsdag geprezen voor zijn keeperswerk bij IJsland tegen Portugal (1-1). De IJslandse doelman van NEC, die afgelopen half jaar werd verhuurd aan het Noorse FK Bodø/Glimt, had na de wedstrijd tijdens het feestgedruis even een moment voor zichzelf nodig.

Halldórsson wilde zijn kinderen zien en riep ze bij zich. 'De afgelopen maanden zijn niet makkelijk geweest, toen ik verhuurd was om wedstrijdritme op te doen in aanloop naar het EK. Ik zat in een hotel in Noorwegen en mijn familie in IJsland. We hebben elkaar lange tijd niet gezien. Mijn vriendin en de kinderen hebben grote offers gebracht, zodat ik hier op het EK kan zijn. Dat is de reden waarom ik hen wilde omhelzen', aldus de 32-jarige keeper tegen het Duitse blad 11freunde.

Het scheelde niet veel of Halldórsson was helemaal niet op het EK aanwezig geweest. In oktober raakte de doelman geblesseerd aan zijn schouder op een training met het nationale team, waarbij werd gedacht dat hij vier tot zes maanden uitgeschakeld zou zijn. 'De kansen waren fifty/fifty. Ik was uiteindelijk vijf maanden bezig met de revalidatie en ik heb het gered', zei de IJslander.

Voor het nationale team was hij dinsdag van grote waarde tegen Portugal. Halldórsson verrichtte acht reddingen. Vooral in de laatste twintig minuten had IJsland het lastig. 'Het waren nerveuze minuten, omdat we de bal vaak niet onder controle kregen en het balbezit snel verloren.'

Aan het einde van de wedstrijd kreeg Cristiano Ronaldo nog twee vrije trappen om Portugal alsnog de zege te bezorgen. 'Ik dacht: dit is zo typisch, nu kan hij weer de held worden. Maar de schoten gingen in de muur', sprak Halldórsson, die opgelucht adem haalde en later het eerste punt in de EK-historie van IJsland vierde.

Hannes Halldórsson in een innige ontmoeting met zijn vriendin en een van zijn kinderen.