EK-debutant IJsland pakt historisch punt tegen Portugal

Het Portugal van sterspeler Cristiano Ronaldo heeft het EK geopend met een 1-1 gelijkspel tegen EK-debutant IJsland. De Portugezen gaven kort na rust een voorsprong weg en slaagden er ondanks een offensief niet meer in alsnog de zege af te dwingen.

IJsland dwong de eerste EK-deelname onder meer af door twee keer van Oranje te winnen. De grote beul van het Nederlands elftal, Gylfi Sigurdsson maakte zowel in Amsterdam (0-1) als in Reykjavik (2-0) de doelpunten, kreeg vanavond in Saint-Étienne de eerste kans. De spelmaker van Swansea City liet de Portugezen schrikken met een knappe kapbeweging, maar doelman Rui Patrício voorkwam een desastreuze start. Ook de rebound was niet besteed aan de IJslandse middenvelder.

Eenmaal van de schrik bekomen, ging Portugal op jacht naar de voorsprong. De grootste kans was voor Nani, die na voorbereidend werk van Ronaldo doelman Hannes Halldórsson redding zag brengen. Ook bij pogingen van Vieirinha (schot en kopbal) werd de dit seizoen door NEC aan FK Bodø/Glimt verhuurde doelman niet geklopt, terwijl hij opgelucht ademhaalde toen kersvers recordinternational Ronaldo de bal miste vlak voor zijn neus. In de 31ste minuut was het wél raak toen Nani binnenschoot na een voorzet van André Gomes: 1-0.

Na rust kwam IJsland al binnen vijf minuten langszij. De eerste kans van het tweede bedrijf was nog wel voor Ronaldo, die rakelings naast schoot. Maar vervolgens was het woord aan Birkir Bjarnason (foto). Op aangeven van Johann Berg Gudmundsson (ex-AZ) kon hij vogelvrij en met een volley afronden.

Flinke kopkans
Na de eerste EK-goal ooit van IJsland zocht Portugal weer de aanval. Nani en de vanwege lichte klachten op de bank gestarte invaller Ricardo Quaresma kregen kansen voor Portugal, dat waakzaam moest blijven voor de IJslandse tegenstoten. Gescoord werd er tot frustratie van Ronaldo, die zelf nog een flinke kopkans kreeg, evenwel niet meer. Ook invaller Alfred Finnbogason, hij verving Kolbeinn Sigthórsson, kon daar niets meer aan doen.

Daardoor moeten Portugal en IJsland Hongarije boven zich dulden in Groep F. De Hongaren, zaterdag tegenstander van IJsland, versloegen eerder vanavond Oostenrijk met 2-0. Datzelfde Oostenrijk treft zaterdag Portugal.

Lees hier de analyse van deze wedstrijd. De beoordelingen en de Man van de Wedstrijd zijn hier te lezen. Lees hier het liveverslag van het duel.