HOT or NOT: Robben en Van Gaal imponeren, Blatter irriteert

Reacties

Aan de hand van de hoofdrolspelers en belangrijkste gebeurtenissen kijkt de redactie van VI.nl nog één keer achterom naar het kalenderjaar 2014. Wie floreerde er dit jaar en wie zakte er volledig door het ijs? Met andere woorden: wie was er HOT en wie verdient het predicaat NOT.

HOT or NOT: Robben en Van Gaal imponeren, Blatter irriteert

HOT Robben is dé man van 2014

Arjen Robben is jarenlang de Man van Glas, maar vestigt zich in 2014 definitief als wereldtopper. De vleugelaanvaller van Bayern München en het Nederlands elftal is wekelijks beslissend. In 56 officiële wedstrijden namens club en land tekent hij voor 26 doelpunten en vijftien assists. Tijdens het WK in Brazilië bezorgt hij Oranje bijna hoogstpersoonlijk de derde plaats, waardoor het voor velen een verrassing is dat hij níét wordt verkozen tot beste speler van het toernooi. Ook geldt Robben lang als een van de kanshebbers voor de Gouden Bal, maar ook die ultieme bekronining is hem niet gegeven. Wat Robben in 2015 in petto heeft moet blijken, maar dat hij beter en beter wordt is onomstotelijk bewezen in 2014, het jaar van Arjen Robben.


NOT Sepp Blatter is Sepp Blatter

Sepp Blatter is doof voor alle kritieken. Sepp Blatter is blind voor de imagoschade die de FIFA dankzij hem leidt. Sepp Blatter staat symbool voor de FIFA als organisatie die zelfs rond interne rapporten conflicten en de zweem van omkoping niet kan vermijden. Sepp Blatter is 78. Sepp Blatter is al sinds 1998 baas van de FIFA. Sepp Blatter wordt op 10 maart 2015 79. Sepp Blatter gaat in mei 2015 voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter. Sepp Blatter maakt geen grap. Helaas.


HOT Het sprookje van PEC

Het kalenderjaar 2014 leest voor PEC Zwolle als een sprookje. Op 20 april verbaast de formatie van trainer Ron Jans vriend en vijand door in een door gegooid vuurwerk ontsierde bekerfinale het favoriete Ajax te vernederen. De landskampioen wordt met 5-1 voor schut gezet en het Zwolse legioen beleeft in De Kuip een dag om nooit te vergeten. Tijdens de huldiging wordt het feest voortgezet en ook na het successeizoen 2013/14 schrijven Ron Jans en de Kinderen  geschiedenis. Ajax wordt ook in De Arena te kijk gezet bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal, die na een 1-0 zege óók naar Zwolle gaat. Bij het Europese debuut in de play-offs van de Europa League maakt een fris Zwolle indruk tegen Sparta Praag, maar blijft een volgende bekroning uit. Het zal de herinneringen aan het droomjaar 2014 er niet minder zoet om maken.


NOT Recidivist Suarez: geniale gek

'Voor de kinderen wil ik een goed mens zijn, een vader waarop ze trots zijn. De fouten die ik heb gemaakt... Twee keer een tegenstander bijten, ik schaam me zo.' Luis Suarez gaat in mei diep door het stof vanwege twee bijtincidenten uit het verleden, maar tijdens het WK gaat de aanvaller van Uruguay wéér in de fout. Suarez zet zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini en wordt daar keihard voor gestraft. Voor het bijten van Otman Bakkal en Branislav Ivanovic wordt hij voor respectievelijk zeven en tien duels geschorst, maar daar leert de voormalige spits van FC Groningen en Ajax niets van. De wereldvoetbalbond (FIFA) besluit om Suarez nu voor liefst vier maanden en negen interlands te schorsen. Het weerhoudt Barcelona er echter niet van om de bijtgrage aanvaller voor bijna honderd miljoen euro over te nemen van Liverpool. De grens tussen gek en geniaal blijkt in het geval van Suarez weer eens flinterdun.


HOT Witte raaf in verdorven wereld

Kort voor de start van het WK besluit Michael van Praag dat het écht genoeg is. Tijdens een UEFA-bijeenkomst in São Paulo vraagt de voorzitter van de KNVB Sepp Blatter op de man af om zich niet opnieuw kandidaat te stellen als voorzitter van de wereldvoetbalbond (FIFA). Blatter wordt over de hele wereld bekritiseerd, maar echt opstaan doet niemand. Van Praag doet dat in Brazilië wél. 'Ik had me al vóór mijn vertrek voorgenomen dat, mocht Blatter van zins zijn weer zijn termijn te verlengen, ik dan het woord zou nemen. Om uit te leggen waarom hij dat niet moest doen.' Blatter heeft inmiddels ingezet op een FIFA-maatpak tot aan zijn dood. Is Van Praag een roepende in de woestijn of krijgt de witte raaf met een oranje tintje in 2015 eindelijk navolging?


NOT Hiddink en het WK-syndroom

Het klinkt allemaal zo mooi. Hollandse School Plus, een footprint achterlaten voor het Nederlandse voetbal. Maar de kille cijfers van de tweede ambtstermijn van bondscoach Guus Hiddink zijn veelzeggend. Zes duels, vier nederlagen en slechts twee zeges. Oranje lijdt aan een post-WK-syndroom en de ervaren Hiddink kan de onrust maar moeilijk beteugelen. Hij verbindt zelfs zijn lot aan het EK-kwalificatieduel met Letland, dat met 6-0 verslagen wordt. Hiddink wacht even, zaait opnieuw twijfel en bevestigt dan toch aan te zullen blijven. Oranje start in 2015 als nummer drie in Groep A van de EK-kwalificatiecampagne. Hiddink zal de valse start in het nieuwe jaar van zich af willen schudden. Als dat lukt, zal plaatsing voor het EK een feit zijn en kan Hiddink aan zijn werkelijke afscheidscadeau gaan werken.


HOT Van Gaal stunt op WK

Zelden reist het Nederlands elftal af naar een WK met zulke lage verwachtingen. En toch roept Louis van Gaal al vlak voor het toernooi dat Oranje dé verrassing gaat worden. Er blijkt niets aan gelogen. Van Gaal durft van zijn aanvallende filosofie af te stappen en treedt de dan nog regerend wereldkampioen Spanje met een 5-3-2-tactiek tegemoet. De rest is geschiedenis. De 5-1 vernedering van de uittredende grootmacht blijkt de opmaat van een geweldig WK, waarin Argentinië het Oranje onder aanvoering van Arjen Robben pas zou stoppen in de halve finale. Bovendien heeft Van Gaal met enkele sublieme wissels en het creëren van een ware eenheid enorme invloed op de goede prestaties. Hij snoert zijn criticasters daarmee de mond. In de strijd om het brons volgt de bekroning en klopt Oranje gastland Brazilië met 3-0. Enkele dagen later maakt Van Gaal al zijn entree op Carrington, het trainingscomplex van Manchester United. Stadgenoot City mag dan kampioen worden in 2014, vanaf de entree van Van Gaal gaat alle aandacht uit naar United. Met de Engelse recordkampioen gaat Van Gaal als nummer drie de jaarwisseling in.


NOT Wereldkampioen afgeschminkt

Spanje wint in 2008 en 2012 het EK en kroont zich in 2010 tot wereldkampioen, door in de eindstrijd Nederland te verslaan. In 2014 gaat de titelverdediger af tijdens het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque moet al na drie groepswedstrijden naar huis. In de eerste wedstrijd neemt Oranje revanche door de uittredend wereldkampioen met 5-1 te vernederen. Omdat ook Chili met 2-0 wint, kan La Furia Roja met het schaamrood op de kaken naar huis. De prestatie van Spanje is historisch slecht; nooit presteert een titelverdediger zo belabberd. Desondanks mag de architect van de vorige successen aanblijven. Del Bosque krijgt in 2015, op weg naar het EK in Frankrijk, de kans om aan te tonen dat het verval slechts een incident is.


HOT Madrileense hegemonie

Deze eeuw is Barcelona lang de voetbalhoofdstad van Spanje, maar daar komt in 2014 hardhandig een einde aan. Alle hoofdprijzen gaan dit kalenderjaar naar Madrid, de échte hoofdstad. Atlético Madrid kroont zich verrassend tot landskampioen door in de laatste speelronde van de Primera División stand te houden in Camp Nou, waardoor de knokploeg van Diego Simeone zich kampioen mag noemen. Stadgenoot Real Madrid doet het nóg beter. Behalve de winst van de Copa del Rey - ten koste van Barcelona - is ook de Champions League een prooi voor De Koninklijke. Na een zinderend Madrileens onderonsje in Lissabon, na verlenging met 4-1 gewonnen door Real, is de tiende Europa Cup I een feit. In 2014 is het zover: La Décima.


NOT Braziliaans trauma na slachting

Zelden is een ploeg zo vernederd. Zelden is een WK-gastland zo afgeslacht. Duitsland bezorgt op 8 juli in Belo Horizonte Brazilië een nationaal trauma. Het geelgroene voetbalhart huilt; letterlijk in het geval van de spelers. Ongeloof maakt zich meester van de trotse Brazilianen als de latere wereldkampioen uitloopt naar een 7-1 vernedering. Op de grootste nederlaag ooit in de geschiedenis van de Seleçao volgt ook nog een 3-0 nederlaag tegen Oranje in de strijd om het brons. De Goddelijke Kanaries beëindigen als dode musjes met het schaamrood op de kaken het toernooi.


HOT Neuer, succeskeeper en libero

Manuel Neuer staat symbool voor de generatie wereldkampioenen van Duitsland. De doelman van Bayern München is zowel bij zijn club als in Die Mannschaft  soeverein. Hij verruimt letterlijk eigenhandig het keepersvak. Behalve sublieme reflexen beschikt Neuer immers ook over het vermogen om als libero zijn defensie te ondersteunen. Neuer kroont zich in 2014 tot kampioen van Duitsland én van de wereld en dingt bovendien nog mee naar individuele glorie. Hij vormt samen met niemand minder dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo het trio kanshebbers voor de Ballon d’Or (Gouden Bal). Het zou de ultieme kroon op het succesjaar 2014 zijn voor de doelman die de winterstop ingaat met slechts vier tegengoals.


NOT Bredase parel verliest glans

NAC Breda gaat de boeken in als de slechtste club van dit kalenderjaar. In 2014 sprokkelen de West-Brabanders slechts 26 punten bij elkaar in 33 wedstrijden. Het gepromoveerde Willem II behaalt twintig punten, maar de rivaal heeft daar zestien duels minder voor nodig. NAC is NAC niet meer en de club moet serieus vrezen voor degradatie. Ook financieel blijven de problemen aanhouden, waardoor een gedwongen afdaling naar de Jupiler League destastreuze gevolgen kan hebben. De hoop bij de trotse nummer drie van het seizoen 2007/08 is na het vastleggen van Dirk Marcellis gevestigd op de transfervrije Guyon Fernandez en Demy de Zeeuw. Ook moet Robert Maaskant als Engelse manager de pas aangestelde trainer Eric Hellemons komen ondersteunen. Reizen er ooit nog clubs vol angst af naar De Parel van het Zuiden voor een stormachtig Avondje NAC of wordt 2015 het begin van het einde?


HOT Niet kiezen, maar genieten!

Ook in 2014 kunnen voetballiefhebbers genieten van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, die elkaar opnieuw tot grote hoogte opstuwen. Twee legendes die tegelijkertijd en week in week uit geschiedenis schrijven; niet kiezen, maar genieten is het devies. Messi en Ronaldo maken met Manuel Neuer (Bayern München) uit wie de Gouden Bal wint. Ronaldo kan de beste cijfers overleggen: namens Real Madrid en het nationale elftal van Portugal is hij dit jaar goed voor 61 doelpunten en 21 assists in zestig officiële duels. Messi scoort 58 keer en geeft 22 assists tijdens 66 wedstrijden in het shirt van Argentinië en Barcelona. Bizarre cijfers om van te smullen. Op naar 2015!


NOT RKC in kelder betaald voetbal

Sinds eind jaren tachtig is RKC zo goed als vaste klant in de Eredivisie. In 2014 vallen de Waalwijkers weg. De afwezigheid lijkt van lange duur. De degradatie krijgt mede door grote financiële problemen een dramatisch vervolg. RKC gaat de jaarwisseling in als afgetekende hekkensluiter van de Jupiler League. Hoewel het voortbestaan nog allerminst zeker is, leeft de hoop op betere tijden voort in Waalwijk. Het jaar 2015 wordt daarbij cruciaal.


HOT Depay, van talent tot superster

Als Memphis Depay op 13 februari 2014 twintig jaar oud wordt, kent de Nederlandse voetbalwereld hem als een groot talent van PSV. Enkele maanden later volgt het hoogtepunt van zijn nog prille loopbaan. In Brazilië draagt hij met twee goals bij aan het succes van Oranje en grijpt hij maar net naast de eretitel Talent van het WK, waarvoor hij met de Fransen Raphaël Varane en Paul Pogba genomineerd is. Pogba krijgt de voorkeur. Na het WK verlengt Depay zijn contract bij PSV en kroont hij zich met zestien goals tot topschutter van het kalenderjaar in de Eredivisie. Waar 2014 het jaar van het WK is voor Depay, moet 2015 de boeken ingaan als het jaar waarin hij PSV kampioen maakt.


NOT Chinese spookmiljoenen ADO

United Vansen International Sports Co meldt zich in juni als nieuwe grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Het Chinese voetbal- en sportbedrijf heeft grootse plannen met de Residentieclub. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn voor ADO. Dat blijkt. Zes maanden later is de overname nog niet rond. Heel Den Haag is in de ban van de miljoenen uit China. Na de deadlines van 31 augustus, 15 september en 30 november is bij de aanvang van 2015 opnieuw een bepalende termijn verstreken. Ken je die mop van die Chinese miljoenen voor ADO...?


HOT Vier op een rij voor De Boer

PSV slaagde er al twee keer eerder in, maar Ajax nog nooit. Frank de Boer schrijft in 2014 geschiedenis door voor het eerst in de Amsterdamse clubhistorie vier keer op rij kampioen te worden. Kort voor zijn 44ste verjaardag mag de Ajax-trainer opnieuw de schaal in ontvangst nemen en zijn honger is nog altijd niet gestild. Ajax gaat dit jaar de winterstop in als nummer twee. De titelverdediger heeft vier punten achterstand op PSV, maar staat er beter voor dan ooit onder De Boer tijdens de jaarwisseling. Alleen PSV lijkt te kunnen voorkomen dat Ajax de eerste club wordt die vijf keer op rij de landstitel pakt.


NOT Uitvinders Milan uitgedokterd?

Ooit toonaangevend in Europa en eigen land. Nu zwalkend in San Siro. AC Milan is AC Milan niet meer en staat daarmee symbool voor de afnemende Italiaanse invloed in het Europese voetbal. Niet meer het grote geld, niet meer de grote voetballers. Het seizoen 2013/14 wordt besloten als achtste, het kalenderjaar 2014 als zevende. De resultaten zijn na het ontslag van trainer Clarence Seedorf, hij krijgt nog geen half jaar de tijd, en de aanstelling van Filippo Inzaghi nauwelijks verbeterd. De uitvinders uit Milaan moeten zichzelf opnieuw uitvinden.


HOT Nieuwe Jaap Stam in De Kuip?

Bijna een volledige verdediging is er bij de uittocht in De Kuip vertrokken. Aan het jonge duo Sven van Beek/Terence Kongolo de taak om die erfenis voor een groot deel op zich te nemen bij Feyenoord. De twee slagen in de tweede helft van 2014 wonderwel in die missie. Synchroon loopt bovendien een nationale discussie. Nederlanders kunnen niet meer verdedigen en de zoektocht naar De Nieuwe Jaap Stam  lijkt langer dan ooit. Als Kongolo en Van Beek in 2015 hun razendsnelle ontwikkeling van groeibriljant naar topverdediger kunnen voortzetten is niet alleen Feyenoord, maar wellicht ook Oranje, twee pure verdedigers rijker. In ieder geval met het oog op de toekomst.


NOT Dreigende degradatie Dortmund

Op 25 mei 2013 staat Borussia Dortmund nog op Wembley tegenover Bayern München in de finale van de Champions League, maar anderhalf jaar later dreigt degradatie. Halverwege het seizoen heeft de ploeg van trainer Jürgen Klopp net als SC Freiburg vijftien punten, terwijl ook het doelsaldo gelijk is. Op basis van het aantal gemakte doelpunten bezet Dortmund de zeventiende plaats. Voor Klopp & Co wachten bijzondere maanden, want terwijl de club via Juventus de kwartfinale van de Champions League hoopt te bereikten hangt het degradatiespook boven Die Gelbe Wand. In 2015 wordt de beklimming van de ranglijst ingezet.


HOT Leeuwin Miedema jaagt verder

Na de deelname aan het EK van 2009 in Finland blijft de uiteindelijke doorbraak van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal uit, maar in 2014 beleven de Oranje Leeuwinnen een nieuw hoogtepunt. Via de play-offs wordt ten koste van Italië het eerste WK-ticket ooit afgedwongen door de ploeg van bondscoach Roger Reijners. Vivianne Miedema is de vrouwelijke Arjen Robben. Zij leidt Nederland hoogstpersoonlijk naar het WK. De bij Bayern München voetballende uitblinkster kan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo-achtige statistieken overleggen: achttien goals in achttien interlands. In Canada vervolgt de nog altijd pas achttienjarige Miedema de jacht.


NOT Jong Oranje: geen Rio, geen EK

Jong Oranje stevent vol gas af op het EK van 2015 in Tsjechië, maar vanaf september gaat het volledig fout. Met bondscoach Adrie Koster als vervanger van de met Louis van Gaal naar Manchester United vertrokken Albert Stuivenberg draaien de laatste duels uit op een debacle. Onder leiding van Koster gaan alle duels van de Nederlandse talenten verloren. Zo blijken de leeftijdsgenoten uit Georgië (0-1), Slowakije (0-1) en Portugal (0-2 en 5-4) allen te sterk. Het laatste tweeluik betreft de verloren tweestrijd uit de play-offs, waardoor Jong Oranje ook niet van de partij is op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het volgende mikpunt: het EK van 2017, al is dat nog mijlenver weg.


Samenstelling: Tim Tempelaars en Arjan van den IJssel

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.