Hoofdrol Kuipers bij Porto-Roma, Misidjan helpt Ludogorets

Ajax kwam dinsdag al in actie in de play-offs van de Champions League, maar ook woensdagavond waren er enkele Nederlanders actief. Virgil Misidjan (ex-Willem II) liet zich bijvoorbeeld gelden bij Ludogorets Razgrad.

Ludogorets Razgrad - Viktoria Plzen 2-0
Met Jody Lukoki op de bank en Misidjan (foto) in de basis won de Bulgaarse topclub met 2-0 van Viktoria Plzen. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. Zes minuten na rust benutte Cosmin Moti een strafschop en ruim tien minuten later verdubbelde Misidjan de score, waardoor Ludogorets met één been in de groepsfase van de Champions League staat.

FC Porto - AS Roma 1-1
Arbiter Björn Kuipers was de absolute hoofdpersoon bij FC Porto - AS Roma, op papier het mooiste affiche van woensdagavond. De Nederlander stuurde Thomas Vermaelen, die debuteerde voor het AS Roma van basisspeler Kevin Strootman, vlak voor rust met zijn tweede gele kaart van het veld, liet na om FC Porto een strafschop te geven na een duidelijke overtreding, keurde een doelpunt van Adrián López (Porto) in tweede instantie (terecht) af wegens buitenspel en gaf uiteindelijk toch nog een penalty aan Porto na een meer ongelukkige dan opzettelijke handsbal.

Het was AS Roma dat in de 21ste minuut op voorsprong kwam. Nadat Edin Dzeko een open kans miste na een blunder van doelman Iker Casillas, was het even later alsnog raak. Felipe opende de score met een ongelukkig eigen doelpunt. Na ruim een uur spelen werd het via André Silva, die de door Kuipers toegekende penalty feilloos benutte, 1-1. Dat bleek tevens de eindstand, waardoor Roma als morele winnaar van het veld stapte.

Celtic - Hapoel Beer Sheva 5-2
Celtic stevende tegen de Israëlische kampioen Hapoel Beer Sheva aanvankelijk af op een monsterzege. Door doelpunten van Tom Rogic en Leigh Griffiths (twee) stond het bij rust al 3-0 voor de Schotten. Hapoel kwam na de pauze echter verrassend terug tot 3-2 via Maranhão en Maor Melikson. Uiteindelijk tilden invaller Moussa Dembélé en Scott Brown de marge weer naar drie, waardoor Celtic volgende week toch met een ruime voorsprong afreist naar Israël voor de return.

Villarreal - AS Monaco 1-2
Hoewel Alexandre Pato bij zijn debuut voor Villarreal direct trefzeker was, gingen de Spanjaarden in eigen huis onderuit tegen AS Monaco. De Franse topclub dankte de zege aan doelpunten van Fabinho (penalty) en Bernardo Silva. In de slotfase werd het nog even spannend toen de Monegasken met tien man verder moesten nadat Benjamin Mendy zijn tweede gele kaart kreeg, maar Villarreal slaagde er niet meer in de gelijkmaker te forceren.

Dundalk - Legia Warschau 0-2
De meest verrassende club in de play-offs van de Champions League is toch wel het Ierse Dundalk. Het sprookje van de stuntploeg van trainer Stephen Kenny lijkt echter ten einde. De Poolse topclub Legia Warschau was met 0-2 te sterk. Nemanja Nikolic maakte in de 56ste minuut vanaf de penaltystip de openingstreffer en bij 0-1 leek het lange tijd te blijven, maar in de extra tijd viel ook nog een tweede Poolse goal. Aleksandar Prijovic was de gevierde man.