Hoe Musa ploegend door de sneeuw de uitdager van Messi werd

Reacties

Als er dinsdagavond iemand bij Nigeria is die zich kan ontpoppen tot de beul van Argentinië, is het Ahmed Musa wel. De voormalig aanvaller van VVV-Venlo dreef de tweevoudig wereldkampioen vier jaar geleden op het WK 2014 (2-3) al tot het uiterste met twee goals en schoot zijn land vier dagen geleden met twee fraaie treffers langs IJsland (2-0).

Hoe Musa ploegend door de sneeuw de uitdager van Messi werd

De weg die Musa moest afleggen om zich dit WK te ontpoppen tot hoop van de natie én Nigeriaans WK-topscorer aller tijden, was geen eenvoudige. De nog altijd pas 25-jarige aanvaller slaagde er na zijn transfer in 2016 naar Leicester City niet in een basisplaats te veroveren in Engeland. Daardoor kwam op zijn plek in de selectie van de nationale ploeg ook op de tocht te staan.

'Hij heeft heel hard gewerkt. Toen hij niet speelde bij Leicester, was dat een moeilijke situatie. Ik vroeg hem om naar een andere club te gaan zodat hij weer wedstrijdritme kon opdoen. Hij keerde terug naar Rusland', vertelde bondscoach Gernot Rohr op zijn persconferentie richting het duel met Argentinië, dat uitgeschakeld is als het niet wint van Nigeria.

Ahmed Musa keerde in de winter op huurbasis terug bij CSKA Moskou, dat hem in 2016 voor 19,5 miljoen euro aan Leicester City verkocht.
Ahmed Musa keerde in de winter op huurbasis terug bij CSKA Moskou, dat hem in 2016 voor 19,5 miljoen euro aan Leicester City verkocht.

Wat Rohr aantrof toen hij Musa eind februari, begin maart bezocht nadat de rappe dribbelaar op diens aanraden was teruggekeerd naar zijn oude club CSKA Moskou, beviel de Duitser. 'Het was min twintig. Ik zag hem trainen in de sneeuw en hij was keihard aan het knokken om zijn ritme terug te krijgen. Hij verdiende het om terug te keren als basisspeler.'

Het bleek precies wat Nigeria nodig had. Als een van de twee aanvallers in een 3-5-2-systeem was de 1 meter 70 kleine Musa een plaag voor de IJslandse defensie en maakte hij zijn eerste goals voor Nigeria in een jaar tijd. En dus staat zijn handtekening onder de laatste vier WK-goals van het land, dat in 2014 strandde in de achtste finale tegen Frankrijk (0-2).

Musa blaakte na afloop van de wedstrijd tegen IJsland van het zelfvertrouwen en grapte dat scoren tegen Argentinië voor hem niet zo moeilijk is. Rohr hoopt van harte dat de 74-voudig international zijn vorm doortrekt in het cruciale derde groepsduel. 'Ik hoop dat het zelfvertrouwen dat hij nu heeft het team aan een goed resultaat tegen Argentinië helpt.'

Ahmed Musa viert een van zijn twee doelpunten op het WK 2014 tegen Argentinië (2-3). De Zuid-Amerikanen wonnen ook de WK-duels in 1994 (2-1), 2002 (1-0) en 2010 (1-0).
Ahmed Musa viert een van zijn twee doelpunten op het WK 2014 tegen Argentinië (2-3). De Zuid-Amerikanen wonnen ook de WK-duels in 1994 (2-1), 2002 (1-0) en 2010 (1-0).

In dat geval zou de WK-droom van Lionel Messi uiteenspatten. Rohr is er niet mee bezig: 'Messi is een geweldige speler. Iedereen houdt van hem, ikzelf en het team ook. Maar nu is het niet de vraag of het zijn laatste WK-wedstrijd is, maar of wij ons kwalificeren. We zijn hier niet om hem te zien spelen. In het voetbal is geen plek voor genade, medelijden of cadeautjes.'

Voor Argentinië en Nigeria is het sinds de eerste ontmoeting in 1994 de vijfde keer dat ze op een WK tegenover elkaar staan. De vorige vier confrontaties leverden een Argentijnse zege. Tijdens het laatste (oefen)duel in november wonnen de Nigerianen echter: 2-4. Messi ontbrak toen. Musa, die andere hoofdrolspeler van vanavond, viel in en gaf de assist bij de laatste Nigeraanse treffer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Stand Groep D

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.