Hodgson heeft luxe waar Blind alleen maar van kan dromen

Reacties

Het vertrouwen in het nationale elftal van Engeland groeit in aanloop naar het EK met de wedstrijd. Een nieuwe generatie internationals moet komende zomer minstens voor eerherstel zorgen in Frankrijk en kan de successen uit een ver verleden wellicht een vervolg geven. De voorbereiding is meer dan veelbelovend.

Hodgson heeft luxe waar Blind alleen maar van kan dromen

De verwachtingen zijn steevast hoog, de teleurstelling na afloop is des te groter. Succes op een eindtoernooi lijkt voor de Engelsen niet meer weggelegd. Zo werden The Three Lions op het WK in Brazilië roemloos uitgeschakeld in de groepsfase met slechts één punt uit drie duels. Met nog ruim twee maanden te gaan tot het EK in Frankrijk gloort er als vanouds weer hoop in de voetbalnatie. Dit keer niet vanwege de grote namen, maar door nieuw elan.

Net als in 1966, toen Engeland met de wereldtitel voor het eerst en voor het laatst een hoofdprijs pakte, zijn het niet spelers van de topclubs die de boventoon voeren in de selectie. Toen was het West Ham United dat het nationale elftal kleur gaf. Sir Bobby Moore was aanvoerder, terwijl Sir Geoff Hurst (3x) en Martin Peters de doelpunten in de WK-finale tegen West Duitsland voor hun rekening namen (4-2 zege na verlenging). Tottenham Hotspur is in dat opzicht het West Ham van nu.

In de schaduw van West Ham-stadion Upton Park zijn WK-helden Sir Bobby Moore, Sir Geoff Hurst, Ray Wilson en Martin Peters nog altijd samen.
In de schaduw van West Ham-stadion Upton Park zijn WK-helden Sir Bobby Moore, Sir Geoff Hurst, Ray Wilson en Martin Peters nog altijd samen.

Toen Engeland zich in Brazilië blameerde had Harry Kane net zijn eerste serie wedstrijden als vaste spits van Tottenham achter de rug. Dele Alli speelde nog in de League One met MK Dons, kompaan Eric Dier was niet zeker van een basisplaats bij Sporting Lissabon en Jamie Vardy jaagde nog in het Championship op doelpunten als spits van Leicester City. Zaterdag blonken de vier uit in Berlijn, waar wereldkampioen Duitsland ondanks een 2-0 voorsprong niet won van Engeland (2-3).

Bondscoach Roy Hodgson, die met zijn elftal als enige land alle tien de EK-kwalificatiewedstrijden won, mag Spurs-manager Mauricio Pochettino dankbaar zijn. Hij gaf Alli direct na zijn komst van MK Dons afgelopen zomer het vertrouwen. De nog maar negentienjarige middenvelder is doelgericht, technisch en schuwt het vuile werk niet. Pochettino maakte van verdediger Dier (22) een controlerende middenvelder en de 22-jarige Kane is onder de hoede van de Argentijn samen met Manchester City-spits Sergio Agüero de meest productie Premier League-spits van de laatste twee seizoenen. Tottenham-linksback Danny Rose maakte zaterdagavond zijn interlanddebuut, terwijl ploeggenoot en rechtervleugelverdediger Kyle Walker op de bank zat.

Vardy vervult al het hele seizoen een hoofdrol in zijn eigen eindeloze droom. De aanvaller raasde als spits van Stockbridge, Halifax Town en Fleetwood Town jarenlang anoniem over de Engelse velden, maar is nu de goalgetter van Premier League-koploper Leicester. De frontman staat bekend om zijn werklust en neusje voor de goal, maar maakte in Berlijn met een elegante hakbal op 29-jarige leeftijd zijn eerste interlanddoelpunt ooit (foto midden).

Zelden zal een Engelse keuzeheer zo zorgeloos hebben toegeleefd naar een eindtoernooi als Hodgson nu, al brengen de successen ook moeilijkheden met zich mee. De zegereeks heeft logischerwijs invloed op het verwachtingspatroon en de ervaren trainer moet ook internationals teleurstellen. Zo is het de vraag of aanvoerder en 109-voudig international Wayne Rooney, als hij weer speelklaar is na zijn knieblessure, direct terugkeert in de basis.

'Ik blijf herhalen dat Wayne onze captain is en dat hij het de voorbije twee jaar uitstekend gedaan heeft', aldus Hodgson tegen de BBC. 'Hij loodste ons probleemloos door de kwalificatiecampagne, waarin we erg succesvol waren. Het stoort me dat mensen hem afserveren. Als hij weer fit is kan hij de druk op de huidige spelers weer vergroten, net als dat andersom gebeurde. Dat is de situatie waar ik op hoop.'

Het tekent de luxepositie van Hodgson. Een positie waar Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal, dat dinsdagavond op Wembley tegen Engeland speelt, voorlopig enkel van kan dromen. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.