Historische overwinning Polen zegen voor het voetbal

Reacties

Polen gaf in Nice op het EK Noord-Ierland het nakijken. VI-analyticus Marco Timmer geeft zijn visie.

Historische overwinning Polen zegen voor het voetbal

Groep D, eerste ronde
12 juni 2016
Nice, Allianz Riviera

Zet negen spelers voor je keeper, één eenzame spits voorin, want ja: je weet natuurlijk nooit, geef de tegenstander de bal en zeg: succes, probeer maar eens te scoren. Zo is de wedstrijd Polen - Noord-Ierland, in ieder geval voor rust, het best te omschrijven.

George Best – de beste Noord-Ierse voetballer aller tijden - zou zich in zijn graf omdraaien en zich diep schamen bij het zien van dit defensieve spel met liefst zes verdedigers van zijn landgenoten.

Toch kun je het de ploeg van bondscoach Michael O'Neill niet kwalijk nemen. Die speelde naar zijn mogelijkheden, heeft veel minder kwaliteit dan Polen en hoopte via een spelhervatting op een stuntje. Dat zat er eigenlijk niet in en met voetbal had het ook niet zoveel te maken.

De Polen daarentegen startten zeer goed aan het duel. Ze waren fel en aanvallend zeer agressief. Het was zeker in de beginfase een ware belegering waarin de Noord-Ieren probeerden te overleven. Dat dit tot de rust lukte was een wonder. Met name Arek Milik miste een levensgrote kans. De spits van Ajax profiteerde in het duel duidelijk van de defensieve aandacht die uitging naar Robert Lewandowski (foto midden), de topscorer van de Bundesliga en de EK-kwalificatiereeks.

Lewandowski behoort tot de beste spitsen ter wereld, maar tegen de stugge Noord-Ieren had hij het heel moeilijk. Gelukkig voor het voetbal zegevierde het aanvallende spel van de Polen toch. Vlak na rust schoot Milik beheerst raak na een assist van Jakub Blaszczykowski. Het was de elfde interlandgoal voor de spits van Ajax en misschien wel de belangrijkste. Al zal hij ook worden herinnerd aan het doelpunt in de met 2-0 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland.

Dat was volgens Lewandowski een belangrijk moment in de bewustwording van dit team: 'Die zege heeft onze ogen geopend en ons laten zien wat voor potentie dit team heeft.' Maar wat die opmerking waard is, zal moeten blijken in de rest van het toernooi als de laatste linie wél wordt getest door sterkere tegenstanders. Want daar was in het duel met de Noord-Ieren geen sprake van.

Omdat het slechts bij 1-0 bleef, maakte Polen het zichzelf toch nog onnodig moeilijk. Eén momentje van onoplettendheid was genoeg geweest voor een onverdiend gelijkspel. De Noord-Ieren voetbalden in de tweede helft wel steeds verder naar voren, maar daardoor gaven ze ook steeds meer ruimte weg. De ploeg van bondscoach Adam Nawalka deed daar echter nagenoeg niets mee. Dat zal hem ook absoluut niet tevreden stemmen, al zal de vreugde van de eerste Poolse overwinning op een EK ooit duidelijk overheersen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.