Historische invalbeurt Lewandowski krijgt Wolfsburg stil

VfL Wolfsburg is voorlopig afgehaakt voor de Duitse titel. De ploeg van Bas Dost moest diep buigen voor Bayern München, en met name voor Robert Lewandowski (5-1).

Acht maanden geleden verraste VfL Wolfsburg het ontketende Bayern met een 4-1 pak slaag en onderstreepte toen zijn status als uitdager van de Beierse grootmacht. Bas Dost was met twee doelpunten die avond de grote man, maar de spits was de afgelopen dagen in de aanloop naar de topper vanwege andere redenen onderwerp van gesprek.

De Oranje-international kreeg zaterdag na zijn gouden invalbeurt tegen Hertha BSC de nodige verwijten over zich heen van trainer Dieter Hecking, die daarbij onder meer het woord egoïsme gebruikte. De twee spraken de ruzie eerder deze week uit, hetgeen zich ook vertaalde in de basisplaats van Dost tegen Bayern.

De spits kon in München laten zien wél uit het juiste hout te zijn gesneden voor de Duitse top. Dat gold ook voor Wolfsburg, dat zich geen grotere achterstand op Bayern kon veroorloven om zich nog titelkandidaat te mogen noemen.

Maar in de Allianz Arena kwam Dost nauwelijks in het stuk voor. Dat had ook te maken met het spelbeeld. Bayern had immers een overwicht, terwijl Wolfsburg zich richtte op de counter. Voor de bezoekers was er ook geen reden de tactiek te veranderen. In de 26ste minuut had Daniel Caligiuri met een verwoestende knal de score geopend voor Die Wölfe (foto onder).

Kort voor rust ontsnapte Bayern aan een grotere achterstand. Keeper Manuel Neuer kwam heel ver uit en verloor de bal, waarna Josuha Guilavogui vanaf eigen helft het lege doel onder vuur nam. De paal stond de 0-2 in de weg.

De achterstand bracht Bayern-trainer Josep Guardiola ertoe Lewandowski binnen de lijnen te brengen. Het werd een historische invalbeurt voor de Poolse spits. In een tijdsbestek van ruim drie minuten had hij een hattrick op zijn naam staan, waarna hij ook nog twee keer scoorde in de vijf minuten erna.

Bij de 1-1 had Lewandowski nog het nodige geluk en bij de 3-1 had hij drie pogingen nodig om tot scoren te komen, maar vooral zijn tweede (een schot van 22 meter) en zijn vijfde treffer (een halve omhaal) verdienden een schoonheidsprijs.

Bayern behield dankzij de ongekende productie van Lewandowski zijn perfecte status in de Bundesliga met achttien punten. Wolfsburg, waar Dost in 77ste minuut naar de kant ging, kijkt daarentegen na zes wedstrijden al tegen een achterstand van zeven punten aan.