Hiddink werkt aan wederopstanding Hazard

Reacties

Guus Hiddink doet er alles aan om Eden Hazard terug te brengen op zijn niveau van vorig seizoen. De Chelsea-manager begrijpt dat hij de Belgische aanvaller nodig heeft voor een succesvolle eindsprint.

Hiddink werkt aan wederopstanding Hazard

Hazard staat dit seizoen symbool voor de teloorgang van Chelsea. Waar de 24-jarige Belg in het kampioensjaar beslissend was, staat hij in deze Premier League-jaargang nog steeds op nul doelpunten. Reden voor Hiddink om met hem aan de gang te gaan. 'Eden wil dolgraag presteren en zijn vorm terugvinden. Ik denk dat hij weer het niveau van vorig seizoen kan halen', zegt de 69-jarige coach op de Chelsea-site.

Hiddink probeert Hazard op zijn gemak te stellen door korte gesprekjes met hem aan te knopen. 'Ik ben geen psycholoog die spelers op een bank laat liggen en vraagt wat er aan de hand is. Ik doe het juist met korte conversaties bij de fysiotherapeut of in de kleedkamer. Ik doe dat met bijna al mijn spelers en probeer dan af te tasten hoe ze in hun vel zitten. Dat zit bij Hazard wel snor.'

Hazard in Premier League (*per 90 minuten)
Seizoen Gecreëerde kansen* Assists Schoten* Schoten op doel* Goals
2015/16 2,9 2 1,4 0,5 0
2014/15 2,7 9 2,1 0,9 14
2013/14 2,9 7 2,3 1 14

De statistieken lijken erop te wijzen dat de problemen van Hazard dit seizoen niet tussen zijn oren zitten. Zo creëert hij per negentig minuten ongeveer net zoveel kansen als in voorgaande seizoenen, maar is het rendement van zijn ploeggenoten in de afwerking simpelweg lager. Dat is niet onlogisch, want meer dan de helft van de kansen die Hazard inleidde, waren schoten van afstand.

Wat doelpunten betreft blijkt dat Hazard simpelweg minder in de positie komt om gevaarlijk te worden. Hij schiet niet alleen minder vaak, maar zijn pogingen komen ook nog eens uit slechtere posities dan in de voorgaande twee jaargangen. Zo schoot Hazard dit seizoen nog geen enkele keer van binnen het vijfmetergebied

Dribbels Hazard (per negentig minuten)
Seizoen Ingezette dribbels Succesvolle dribbels
2015/16 5,6 3,5
2014/15 7,5 4,8
2013/14 6,5 4,1

Aangezien Hazard een speler is die vaak met individuele acties zijn eigen kansen creëert, is het interessant om naar zijn dribbels te kijken. Daaruit blijkt dat hij ten opzichte van vorig seizoen circa twee dribbels per wedstrijd minder inzet dan in de vorige jaargang. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, maar als Hiddink wil dat Hazard weer zijn oude rendement haalt, dan is dit een aspect waar zeker verbetering in geboekt moet worden.

Dat lijkt voorlopig aardig te lukken. In de 105 minuten die Hazard onder Hiddink speelde, passeerde hij reeds zes keer zijn directe tegenstander. Toch schoot Hazard tegen Watford (2-2) en Manchester United (0-0) geen enkele keer op doel en creëerde hij in die confrontaties slechts één kans.

Vanmiddag (14.30 uur) volgt in het uitduel met Crystal Palace voor Hazard een nieuwe mogelijkheid om zijn vorm te hervinden. Hiddink heeft er in ieder geval vertrouwen in dat Hazard weer bepalend gaat worden. 'Eden heeft een sterk karakter', stelt de Chelsea-coach. (Pieter Zwart)

Data via Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.