Herbeleef de 64 duels tijdens het WK in Brazilië

Duitsland kroonde zich zondag na een zege op Argentinië tot winnaar van het WK. Voetbal International blikt terug op de 64 wedstrijden in Brazilië.

Mario Götze bezorgde Duitsland zondagavond in de verlenging een 1-0 overwinning op Argentinië, waardoor de vierde wereldtitel een feit was voor Die Mannschaft. Een dag eerder had Nederland beslag gelegd op de derde plaats door in de troostfinale gastland Brazilië met 3-0 te verslaan.

Voorafgaand aan het toernooi was er weinig optimisme over de kansen van Oranje, dat eerst de groepsfase maar moest zien te overleven. Maar bondscoach Louis van Gaal snoerde alle criticasters de mond met zijn 1-5-3-2-formatie. Op vrijdag 13 juni nam Nederland revanche voor de verloren WK-finale van vier jaar geleden door Spanje met liefst 5-1 te verslaan. Robin van Persie en Arjen Robben waren met ieder twee doelpunten de grote uitblinkers.

Daarna volgden overwinningen op Australië (3-2) en Chili (2-0), waardoor Nederland als winnaar van Groep B de achtste finale bereikte. Daarin keek Oranje tot kort voor tijd tegen een 1-0 achterstand aan, maar dankzij treffers van Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar werd alsnog gewonnen. In de kwartfinale hield Costa Rica Nederland 120 minuten op 0-0, waarna Tim Krul een heldenrol vertolkte. Kort voor het einde van de verlenging verving hij Jasper Cillissen en in de strafschoppenserie keerde hij twee inzetten van de Midden-Amerikanen.

Daardoor werd de halve finale bereikt, maar dat bleek het eindstation voor Van Gaal en zijn ploeg. Ook tegen Argentinië leverden de reguliere speeltijd en verlenging geen doelpunten op, waarna opnieuw penalty's de beslissing moesten brengen. Cillissen slaagde er niet in het kunststukje van Krul te evenaren en door missers van Ron Vlaar en Wesley Sneijder slaagde Oranje er niet in om voor het tweede WK op rij de eindstrijd te bereiken.

Het toernooi werd voor Nederland op zaterdag 12 juli afgesloten met de wedstrijd om de derde plaats. Gastland Brazilië was hierin de tegenstander en werd met 3-0 verslagen. Van Persie, Daley Blind en Georginio Wijnaldum scoorden en zorgden daarmee voor een primeur: nooit eerder eindigde Oranje op de derde plaats van een WK.

Tijdens deze mondiale eindronde werd er in totaal 171 keer gescoord, waardoor dit toernooi - samen met dat van 1998 - de geschiedenisboeken ingaat als meest productieve ooit. Vier jaar geleden, tijdens het WK in Zuid-Afrika, vielen er in totaal 145 doelpunten te bewonderen. Al tijdens de achtste finale van het toernooi in Brazilië werd dat aantal overtroffen.