Heracles rekent in verlenging af met acht man Vitesse

Heracles Almelo heeft de uitstekende Eredivisie-start met enige moeite een vervolg gegeven in het KNVB-bekertoernooi: 4-1. De ploeg van trainer John Stegeman was Vitesse pas na verlenging de baas, terwijl de Arnhemmers het duel met acht man beëindigden.

Vitesse speelde dit seizoen pas één keer gelijk in vier uitwedstrijden, maar lag in Almelo vroeg op koers om Heracles van de zesde overwinning op rij af te houden. Nadat doelman Bram Castro in de zevende minuut de vrij voor hem opgedoken Valeri Qazaishvili nog van scoren had afgehouden, was het tien minuten later alsnog 0-1 toen Denys Oliynyk na een korte combinatie de bal prachtig in de kruising krulde.

Het zo goed aan het seizoen begonnen Heracles stelde daar wel enkele gevaarlijke schoten van Oussama Tannane en Iliass Bel Hassani tegenover, maar was lang niet zo slagvaardig als tijdens de vorige drie thuisduels in het vernieuwde Polman Stadion. Doelman Castro mocht van geluk spreken dat nog voor rust Marvelous Nakamba en Guram Kashia – eerst met een kopbal, meteen daarna met een halve omhaal – het doel maar nét misten.

Marvelous Nakamba was een van de drie Vitesse-spelers die rood kregen van scheidsrechter Danny Makkelie.

Het gebrek aan effectiviteit dat Vitesse onder het bewind van trainer Peter Bosz al vaker opbrak, zorgde er wél voor dat Heracles mocht blijven hopen op een comeback tegen zijn oude coach. Nadat Castro opnieuw reddend had moeten optreden bij drie kansen op rij voor Qazaishvili, Kevin Diks en Kashia, kwam Vitesse in de 63ste minuut met tien man te staan. Renato Ibarra kreeg zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Tannane.

Het was voor Heracles het sein de duimschroeven aan te draaien. Maar zelfs toen Vitesse eerst met negen man kwam te staan door de tweede gele kaart voor Nakamba, de wedstrijd nog even werd gestaakt omdat Bosz weigerde de tribune op te gaan en vlak voor tijd ook Kashia zijn tweede gele kaart kreeg voor het veroorzaken voor een penalty, bleef de gelijkmaker uit: Tannane schoot naast vanaf elf meter. Bovendien verrichtte Piet Velthuizen enkele belangrijke reddingen.

Nadat invaller Robin Gosens (foto) in de toegevoegde tijd toch nog een verlenging afdwong tegen zijn oude club, was het verzet van Vitesse gebroken. Tannane maakte in de 94ste minuut zijn gemiste penalty goed met een rake elfmetertrap, zijn zesde goal van het seizoen. Nadat de 21-jarige aanvaller enkele minuten later ook nog de lat had geraakt, kopte Paul Gladon uit een voorzet van Peter van Ooijen alsnog de 3-1 binnen. Wout Weghorst zorgde zes minuten voor tijd voor het slotakkoord met de 4-1.