Helmond Sport naar tweede plaats, Go Ahead haalt uit

Helmond Sport heeft door een 3-1 overwinning op SC Cambuur de tweede plaats in de Jupiler League veroverd, terwijl ook FC Volendam en FC Dordrecht bovenin mee blijven doen dankzij zeges op respectievelijk AGOVV Apeldoorn (0-3) en FC Eindhoven (2-0). Go Ahead Eagles haalde uit op bezoek bij Excelsior: 1-6.

Helmond Sport – SC Cambuur 3-1Helmond Sport heeft door een 3-1 overwinning tegen SC Cambuur de tweede plaats voor zich opgeëist. De Friese bezoekers kwamen door een treffer van Martijn Barto nog wel goed uit de startblokken, maar in het laatste kwartier voor rust sloeg Helmond dubbel en dwars toe via Gilles Justiana, Charles Kazlauskas en Juanito Sequeira (op de foto in het midden).

Door de overwinning stijgt Helmond Sport van de derde naar de tweede plaats. Met 22 punten is de achterstand op koploper MVV Maastricht geslonken tot vier punten. Kanttekening bij die tweede stek is dat Fortuna Sittard die zondag weer kan overnemen, als het op bezoek bij FC Den Bosch drie punten pakt.

AGOVV Apeldoorn – FC Volendam 0-4Door op bezoek bij AGOVV Apeldoorn met 4-0 te winnen heeft FC Volendam optimaal geprofiteerd van de nederlaag van SC Cambuur. Op bezoek op Sportpark Berg en Bos stelde de ploeg van voormalig AGOVV-trainer Hans de Koning de zege al in de eerste helft veilig door treffers van aanvoerder Jack Tuyp en vleugelspits Robert Mühren. Na rust bepaalden Tuyp en Michiel Kramer de eindstand op 4-0.

Omdat Cambuur op zeventien punten blijft staan, levert de vierde uitzege van het seizoen een zesde plaats op. Volendam heeft met achttien punten nog altijd aansluiting met de (sub)top van de ranglijst. Nummer twee Helmond Sport heeft immers slechts vier punten meer.

Excelsior – Go Ahead Eagles 1-6Go Ahead Eagles kende een makkelijk avondje in Rotterdam. Excelsior kwam nog wel op een 1-0 voorsprong nadat Mick van Buren een voorzet van Richard Stolte afrondde. Quincy Promes maakte gelijk vanaf de strafschopstip, waarna een eigen doelpunt van Kevin van Diermen Go Ahead Eagles aan een voorsprong bij rust hielp. Excelsior-doelman Jordy Deckers ontsnapte in de eerste helft aan een rode kaart. De sluitpost haalde de doorgebroken Cas Peters hard onderuit, maar mocht van geluk spreken dat hij bij de penalty slechts geel kreeg.

De voor de geblesseerde Peters ingevallen Marnix Kolder maakte vlak na rust de derde Deventer treffer. Na de rode kaart voor Elvis Manu (wegens natrappen) kon Excelsior niets meer uitrichten. Go Ahead liep simpel uit naar 1-5. Xander Houtkoop strafte balverlies van Roland Alberg af, Jarchinio Antonia stelde Promes en Kolder in staat te scoren. Go Ahead sluit met achttien punten uit elf duels aan in de subtop. Excelsior blijft met tien punten uit elf wedstrijden in de onderste regionen bivakkeren.

FC Dordrecht – FC Eindhoven 3-0FC Dordrecht gaat door een 3-0 overwinning op FC Eindhoven aan kop in de tweede periodestand. Goals van Moussa Kalisse (kopbal), Jeffrey Rijsdijk en Lars Veldwijk waren voldoende om Eindhoven op de knieën te krijgen. Dinsdag verloor de ploeg van trainer John Lammers in het bekertoernooi nog met 6-1 van Topklasser ADO '20.

Het duel in het GN Bouw Stadion werd voorafgegaan door een protestmars van de Dordrecht-aanhang, die vindt dat de gemeente moet meewerken aan de komst van een nieuw stadion.

Dat het duel in een 3-0 zege voor de thuisploeg eindigde, betekent dat Dordrecht met zeven punten uit drie duels aan de leiding gaat in de stand van de tweede periode. Als er zondag een winnaar komt uit het duel tussen FC Den Bosch en Fortuna Sittard, gaat die koppositie echter verloren.

In de algehele stand staat Dordrecht verrassend derde, op één punt van nummer twee Helmond Sport. Eindhoven staat vijftiende met tien punten uit elf duels.

Overige uitslagenFC Emmen - De Graafschap 1-3FC Oss - SC Veendam 2-3Telstar - Almere City FC 1-2 Foto: VI Images