Heerenveen profiteert in alle opzichten van zijn kraamkamer

Reacties

Barcelona, Real Madrid, SC Heerenveen en Manchester United. Het is een vanuit Fries perspectief haast onwerkelijk rijtje. Toch hoort de jeugdopleiding van Heerenveen tot de Europese top. 'Dat merk je aan alles', aldus trainer Dwight Lodeweges.

Heerenveen profiteert in alle opzichten van zijn kraamkamer

Het onderzoeksbureau CIES zocht uit welke Europese clubs de beste academies hebben, gemeten naar het aantal zelfopgeleide spelers dat op dit moment in Europa op het hoogste niveau actief is. Een speler geldt als zelfopgeleid als hij tussen zijn 15de en 21ste levensjaar tenminste drie jaar bij de club heeft gespeeld. Heerenveen staat met veertig spelers op de zeventiende plaats, boven onder meer Manchester United (39, 18de), Paris Saint-Germain (35, 23ste), Arsenal (33, 28ste) en Bayern München (32, 32ste).

Het harde werk bij Heerenveen wordt achter de schermen geleverd door jeugdtrainers en specialisten. Bij het eerste elftal plukt Lodeweges (op de foto met de voor ruim zes miljoen aan Ajax verkochte Daley Sinkgraven) de vruchten. Zondag tegen FC Groningen gebruikte hij liefst zes zelfopgeleide spelers. Ook financieel vaart Heerenveen wel bij de uitstekende academie. Het afgelopen half jaar alleen al kwam er ruim twaalf miljoen euro binnen door de verkoop van Sinkgraven (Ajax), Bilal Basaçikoglu (Feyenoord) en Hakim Ziyech (FC Twente).

Bilal Basaçikoglu in duel met Hakim Ziyech, die eind augustus naar FC Twente vertrok.
Bilal Basaçikoglu in duel met Hakim Ziyech, die eind augustus naar FC Twente vertrok.

'Zo is de opleiding op meerdere manieren de levensader van een club', zegt Lodeweges. 'Ik weet nog toen ik net aan mijn trainerscarrière begon. Het was bij Go Ahead Eagles en op dat moment brak er een heel klein ventje door. "Ik ga het ooit maken bij Ajax", zei hij heel dapper. Sommigen gniffelden, maar hij heeft het mooi voor elkaar gekregen en zelfs meer dan dat. Het was Marc Overmars. Hij ging via Willem II naar Amsterdam en van dat bedrag heeft Go Ahead ook zijn graantje mee kunnen pikken.'

Voor Overmars werd later door Arsenal en Barcelona in totaal meer dan vijftig miljoen euro betaald. Toen zag Go Ahead daar als opleider niets van terug. Nu is dat anders. Hoever in zijn carrière een speler ook is; de opleidende club heeft altijd recht op een transferbedrag. Heerenveen bezit daarmee niet alleen kapitaal op zijn eigen veld staan, maar ook op dat van anderen. Sinkgraven, Ziyech, Basaçikoglu, Luciano Narsingh en Filip Djuricic. Het is slechts een greep uit het lijstje spelers waarin Heerenveen een (klein) financieel belang heeft.

Joost van Aken (links) met Jerry St. Juste, die zondag tegen FC Groningen voor de derde keer inviel.
Joost van Aken (links) met Jerry St. Juste, die zondag tegen FC Groningen voor de derde keer inviel.

En ook de huidige selectie van Heerenveen bevat een aantal parels. Pele van Aanholt, Kenny Otigba, Doke Schmidt, Joost van Aken en Luciano Slagveer zijn zelfgeschoolde talenten die door Lodeweges vaak worden opgesteld. Maar ook over het talent dat in aantocht is, is hij lyrisch: 'Neem Pelle van Amersfoort, of Jerry St. Juste, die tegen Groningen inviel. In de A-jeugd spelen nog een paar hele grote talenten. Tarik Kada en Albert Gudmundsson bijvoorbeeld.'

Het is fijn werken met zo'n goede jeugdopleiding, beaamt Lodeweges. Als er een speler vertrekt, is er voor paniek geen noodzaak. De opvolger is vaak immers al in huis. 'Maar het is ook een kwestie van durven', zegt hij. 'Er zijn ook clubs die wel talent in huis hebben, maar die niet de kans geven.'

In Friesland is dat anders. Met een opleider als Lodeweges als hoofdtrainer profiteert Heerenveen in alle opzichten van zijn vruchtbare voedingsbodem.

Vijf beste opleidingen van Europa

Positie Club Aantal spelers op hoogste niveau
1. Ajax 77
2. Partizan Belgrado 74
3. Barcelona 57
4. Dinamo Zagreb 50
5. Shakhtar Donetsk 50

Nederlandse clubs in top honderd

Positie Club Aantal spelers op hoogste niveau
1. (1) Ajax 77
2. (11) Feyenoord 45
3. (17) SC Heerenveen 40
4. (27) PSV 34
5. (29) FC Twente 29
6. (37) AZ 30
7. (78) Vitesse 23
8. (90) FC Utrecht 22

Tussen haakjes de notering in het algemeen klassement.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.