Heerenveen verslaat Groningen in Derby van het Noorden

SC Heerenveen heeft in de Derby van het Noorden FC Groningen met 3-1 verslagen. Door de zege houden de Friezen de topvijf in het vizier en zien de Groningers een play-offs-ticket steeds verder uit het zicht verdwijnen.

Voor Heerenveen was het treffen in eigen stadion al de tweede derby op rij. Vorige week werd immers met 2-1 verloren bij SC Cambuur. De nederlaag in Leeuwarden maakte een einde aan een reeks van acht duels zonder verlies.

Groningen ging in Friesland juist op zoek naar de eerste zege in vier duels en was voor rust de betere ploeg. Maar omdat kansen niet besteed waren aan Michael de Leeuw en Albert Rusnák ging Heerenveen met een onverdiende voorsprong rusten. Tien minuten voor rust ging Simon Thern (foto boven) een combinatie aan met Pelle van Amersfoort. De Zweed schoot vervolgens snoeihard binnen in de korte hoek: 1-0.

Nog voor rust was Groningen dicht bij de gelijkmaker. De 1-1 van De Leeuw werd afgekeurd omdat hij even daarvoor hands maakte en een hoogstandje van Mimoun Mahi bleef zonder de gepaste beloning. De Groningen-aanvaller slalomde door de Friese verdediging, maar zag zijn rollertje via de buitenkant van de paal naast gaan.

Michael de Leeuw scoorde, maar kon een nederlaag niet voorkomen. Hier is hij in duel met Lerin Duarte.

Direct na rust was het wel raak voor Groningen. Een verre inworp van Desevio Payne kwam bij Tjaronn Chery terecht. De spelmaker bediende De Leeuw, die zijn dertiende competitiedoelpunt liet aantekenen. Lang stond de gelijke stand niet op het scorebord. Joost van Aken frommelde negen minuten later de 2-1 binnen na een corner, al raakte Hans Hateboer de bal ook nog. Ondanks een slotoffensief van Groningen en de tweede gele kaart voor Marten de Roon (hij kreeg in beide gevallen geel na een wilde sliding) counterde Heerenveen in de blessuretijd nog naar 3-1. Invaller Henk Veerman vergrootte zijn cultstatus door in de korte hoek raak te schieten. In de slotfase riep Groningen bovendien ook nog vergeefs om een strafschop na hands van Van Aken.

Ondanks de zege blijft Heerenveen zesde. De achterstand op nummer vijf PEC Zwolle is wel teruggebracht tot een puntje. Groningen, dat vier jaar geleden voor het laatst won bij Heerenveen, is op basis van het doelsaldo gezakt naar de elfde plek. Deelname aan de play-offs is zodoende serieus in het gedrang voor de ploeg van Erwin van de Looi. Vorig seizoen won Groningen die play-offs nog om vervolgens in de voorronde van de Europa League direct te verliezen van Aberdeen.