Heerenveen op rozen na poeiers van Alves

SC Heerenveen moest heel wat euro's neertellen om Afonso Alves binnen te halen, maar de Braziliaan maakte dat volledig waar tegen Vitória Setúbal: 3-0.

Halverwege de tweede helft zorgde Alves met drie daverende knallen voor de ommekeer in de wedstrijd. Heerenveen had een uur lang voornamelijk op de eigen speelhelft doorgebracht tegen het bij vlagen gevaarlijke Vitória. Met kunst- en vliegwerk was het doelman Brian Vandenbussche gelukt om een tegentreffer te voorkomen. Bovendien redde de paal toen Auri in de 45ste minuut de Belgische doelman leek te kloppen.

In de 59ste minuut begonnen de dolle tien minuten van Alves. Op twintig meter van het doel van Marco Tabuas zette hij zich achter een vrije trap en poeierde de bal achter de Portugese doelman, die geen zicht had op de vreemde curve in het schot van de Braziliaan: 0-1.

Twee minuten later haalde Alves opnieuw uit, al spatte deze poeier uiteen op de lat. Maar in de 65ste minuut was het wel opnieuw raak. Vanaf 25 meter lanceerde hij de bal richting verre hoek, waarna het leer via de lat en het hoofd van de ongelukkige Tabuas in het doel verdween: 0-2.

De twee succesvolle kanonskogels beslisten de wedstrijd. Eenmaal op achterstand verloren de Portugezen alle geloof in een goede afloop en kwamen ze er niet meer aan te pas in het met slechts 3.027 toeschouwers bezette stadion. Zo kon Heerenveen nogmaals scoren. Op wilskracht won Lasse Nilsson in blessuretijd de strijd om de bal, die hij in het lege doel tikte, en waarmee hij de tweestrijd om een plaats in de groepsfase van de UEFA Cup in Fries' voordeel besliste: 0-3.