Heerenveen geeft debuut Van Basten glans met triomf

SC Heerenveen heeft zijn eerste officiële wedstrijd onder trainer Marco van Basten eenvoudig gewonnen. Rapid Boekarest kon in de derde voorronde van de Europa League weinig tegenstand bieden: 4-0.

Van Basten had voorafgaand aan de wedstrijd nog geklaagd over het scorend vermogen, maar gelegenheidsaanvaller Filip Djuricic logenstrafte die woorden met twee schitterende doelpunten.

De Serviër, normaliter aanvallende middenvelder, bleef in oog in oog met de Roemeense doelman Septimiu Albut uiterst kalm en zette met een lobje al na negen minuten de 1-0 op het scorebord. In de tweede helft breidde Djuricic de voorsprong uit met een gekruld schot in de lange hoek. Aan zijn treffer ging Roemeens balverlies vooraf.

Twintig minuten voor tijd bezegelde Heerenveen de overwinning uit een goed uitgespeelde counter. Middenvelder Marten de Roon kon na een dieptepass van Hakim Ziyech de keeper omspelen en eenvoudig binnenschuiven.

Even daarvoor kwam Heerenveen in eigen strafschopgebied goed weg. Arbiter Manuel de Sousa zag in een overtreding van Oussama Tannane geen strafschop. Vlak voor rust hadden de Friezen ook al het geluk aan hun zijde, toen een vrije trap van Rapid-middenvelder Nemanja Milisavljevic op de buitenkant van de paal belandde.

Rapid zette na de Friese 3-0 nog even aan en Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt moest zelfs nog in actie komen bij een schot van invaller Andrei Ciolacu. Het slotakkoord was echter voor een invaller aan Friese kant. Samir Fazli profiteerde van ruimte in de Roemeense defensie en zorgde na een demarrage voor de 4-0 eindstand.

De return van volgende week donderdag in Roemenië lijkt niet meer dan een formaliteit. Overigens maakten de aankopen Jukka Raitala, Marten de Roon, de uit de jeugdopleiding doorgestroomde Hakim Ziyech en Oussama Tannane tegen Rapid Boekarest hun debuut voor Heerenveen. Foto: VI Images