Hazard en Schürrle vellen Fulham, Arsenal ten onder

Fulham leed thuis een kansloze nederlaag 3-1 tegen Chelsea, ondanks een laat doelpunt van John Heitinga. Arsenal wist niet in het spoor van The Blues te blijven, want het ging met 1-0 ten onder bij Stoke City.

Fulham-Chelsea 1-3
Het thuisduel met buurman Chelsea leek op voorhand een onmogelijke opgave voor Fulham, waar John Heitinga en Maarten Stekelenburg in de basis begonnen. In de gehele historie won Fulham slechts drie van de 47 competitieduels met Chelsea. De koploper van de Premier League kreeg al vroeg een grote kans na een fout van Maarten Stekelenburg, maar Fernando Torres profiteerde niet van de onoplettendheid van de doelman, die even eerder ook al schutterde.

Fulham richtte zich prima op van die slechte start en was in het restant van de eerste helft gelijkwaardig aan Chelsea. Kort na het begin van de tweede helft kwamen The Blues op voorsprong. Eden Hazard stuurde André Schürrle weg met een geweldige steekpass, waarna de Duitser beheerst afrondde. In de 65ste minuut sloeg het duo weer toe. Hazard zette Schürrle vrij voor Stekelenburg met een meesterlijk balletje en de Duitser schoot wederom raak. Fulham gaf vervolgens de moed op en incasseerde in de 69ste minuut wederom een doelpunt van Schürrle, die daarmee zijn eerste hattrick voor Chelsea maakte.

Een kwartier voor het einde viel er toch nog wat te vieren voor Fulham. Heitinga maakte zijn eerste doelpunt voor The Cottagers uit een corner. Door de dikverdiende zege verstevigt Chelsea zijn koppositie. De formatie van José Mourinho behaalde 63 punten in 28 wedstrijden. Arsenal heeft er 59, Manchester City (dat twee duels minder speelde) 57, gevolgd door Liverpool met 56 dat ook nog twee wedstrijden tegoed heeft en zaterdagavond Southampton treft. Fulham blijft afgetekend laatste en stevent af op degradatie naar het Championship.

Stoke City-Arsenal 1-0
Bij Arsenal is de grote vorm al een tijdje ver te zoeken, maar de 4-1 overwinning op Sunderland van vorige week had de mannen van Arsène Wenger een welkom steuntje in de rug gegeven. Topaankoop Mesut Özil moest bij The Gunners genoegen nemen met een reserverol, terwijl Erik Pieters in de basis stond bij Stoke, dat de punten hard nodig had in de strijd tegen degradatie.

The Potters vochten dus als leeuwen en maakten Arsenal het voetballen bij vlagen onmogelijk door de voor hen kenmerkende fysieke speelwijze. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Arsenal het steeds moeilijker. Een kwartier voor tijd voltrok het noodlot zich voor de Londenaren. Laurent Koscielny (foto rechts) veroorzaakte een strafschop met een handsbal en Jonathan Walters benutte het buitenkansje. Door de nederlaag ziet Arsenal de koppositie verder uit zicht raken. Het gat met Chelsea bedraagt nu vier punten.

Hull City – Newcastle United 1-4
Newcastle United trad in Hull aan met Luuk de Jong, doelman Tim Krul en Vurnon Anita in de basis. Met Hull trof Newcastle een geduchte tegenstander, want de promovendus behaalde uit de laatste drie wedstrijden zes punten. Newcastle won op zijn beurt slechts een van zijn laatste vijf competitieduels.

Tegen de verwachting in kwam Newcastle echter ijzersterk uit de startblokken in Yorkshire. Op aangeven van Mathieu Debuchy maakte Moussa Sissoko (foto boven) na tien minuten de openingstreffer. Vlak voor de pauze nam Loïc Remy de 0-2 voor zijn rekening. Kort na rust kwam Hull terug in de wedstrijd door een doelpunt van Curtis Davies na een flinke inschattingsfout van Krul. Newcastle nam echter snel weer afstand van The Tigers via een tweede doelpunt van Sissoko.

Het meest spraakmakende moment van de tweede helft nam Newcastle-manager Alan Pardew voor zijn rekening. Hij werd naar de tribune gestuurd na een ogenschijnlijke kopstoot richting Hull-speler David Meyler. Vanaf de tribune zag Pardew Anita de eindstand op 1-4 bepalen. Het was de eerste competitiegoal voor Newcastle van de ex-Ajacied.

Everton - West Ham United 1-0
Everton neemt de zesde plaats over van Manchester United na een zwaarbevochten zege op West Ham United. Romelu Lukaku maakte in de slotfase het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor The Toffees nu 48 punten hebben.