Hattrick Dembélé brengt Celtic de winst in Old Firm

Celtic heeft zaterdag de eerste Old Firm in competitieverband in vijf jaar op zijn naam geschreven. De Schotse landskampioen, met Dorus de Vries onder de lat, was in eigen huis met 5-1 veel te sterk voor aartsrivaal Rangers.

De overwinning kwam voor een groot deel op het conto van Moussa Dembélé. De twintigjarige Franse spits verving de aan zijn knie geblesseerde sterspeler Leigh Griffiths en deed dat met verve. In de 33ste minuut kopte Dembélé uit een hoekschop de 1-0 binnen, nog geen tien minuten later verdubbelde hij de score door na een defensieve fout van Rangers met buitenkant rechts af te ronden.

Op slag van rust bracht Joe Garner - hij kopte raak na goed terugkoppen van routinier Kenny Miller - de spanning terug in de wedstrijd. Toch kwam het gepromoveerde Rangers uiteindelijk tekort. Na een uur spelen besliste Scott Sinclair de wedstrijd in het voordeel van Celtic: 3-1. Nadat Rangers met tien kwam te staan omdat Philippe Senderos zijn tweede gele kaart ontving, ging het helemaal mis. Via de derde treffer van Dembélé en een goal van Stuart Armstrong liepen The Bhoys uit naar 5-1.

Celtic blijft door de ruime zege koploper in het Premiership, met twaalf punten uit vier duels. Rangers volgt met acht uit vijf op plek twee, maar kan afhankelijk van de prestaties van andere clubs nog flink wegzakken dit weekend.