Hasselbaink: 'Hopelijk brengt Wembley wéér geluk'

Jerry Hasselbaink beleeft zondag met Cardiff City één van de hoogtepunten uit zijn loopbaan, als hij in de halve finale van het toernooi om de FA Cup tegen Barnsley speelt.

Hasselbaink: 'Hopelijk brengt Wembley wéér geluk'

Hasselbaink zegt op de website van de Engelse voetbalbond (FA) dat het duel met Barnsley van komende zondag op Wembley voor hem een bijzondere waarde heeft. 'Een halve finale op Wembley: ik denk dat iedere speler, ongeacht zijn leeftijd, in die positie zou willen verkeren. Iedereen kent de FA Cup, of je nou in Nederland, Portugal of Spanje speelt. Het is zonder twijfel het belangrijkste toernooi ter wereld.'

'Als je bij een club als Cardiff City speelt', vervolgt de 23-voudig Oranje-international, 'denk je niet echt dat dit kan gebeuren. Als je bij Chelsea of Middlesbrough voetbalt, reken je eigenlijk op de kwartfinale, de halve finale en misschien óók wel de finale.'

De aanvaller noemt die twee clubs niet voor niets. Als speler van Chelsea verloor hij in 2002 de FA Cup Final in het Millennium Stadium in Cardiff. Tegenstander in de hoofdstad van Wales was toen Arsenal, dat met 2-0 won.

In 2006 sneuvelde Hasselbainks toenmalige club Middlesbrough in de halve finale van Engelands voornaamste bekertoernooi, met West Ham United als opponent. Nu lonkt opnieuw de finale. 'Je kunt nooit voorspellen wat er gebeurt. Soms krijgen kleinere clubs vleugels in dit toernooi.'

Cardiff City, ook met verdediger Glenn Loovens in de gelederen, schaarde zich ten koste van Chasetown, Hereford United, Wolverhampton Wanderers en Middlesbrough bij de laatste vier. Tegenstander Barnsley daarentegen ontdeed zich onder meer van de grootmachten Liverpool en Chelsea.

'Als we de finale halen, kan ik nú al bijna niet wachten op die wedstrijd. Op het oude Wembley heb ik met Chelsea om het Charity Shield gespeeld, daarna werd dat stadion gesloopt. We wonnen met 2-0 van Manchester United. Hopelijk brengt het nieuwe stadion me straks óók geluk', is de hitman alvast optimistisch.

Maar hij verliest ook wel eens finales. In 2000 verloor hij als speler van Atlético Madrid de Spaanse bekerfinale van Espanyol met 2-1. Hasselbaink maakte wel vlak voor tijd het Madrileense tegendoelpunt.

En in 2006 verloor de toenmalige speler van Middlesbrough de finale van het UEFA Cup-toernooi, omdat het Spaanse Sevilla in het Philips Stadion in Eindhoven te sterk was (4-0).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen