Haperend Oranje treft een aanvallend onmachtige dwerg

Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Dinsdagavond om 20.30 uur vervolgt Oranje de kwalificatiereeks voor het WK 2014 met een uitwedstrijd tegen dwergstaat Andorra.

Haperend Oranje treft een aanvallend onmachtige dwerg

ANDORRA

Klassering 6de
Vorm V G V V V

Waarom dwergstaten als Andorra door de UEFA en de FIFA worden toegelaten tot de kwalificatiereeksen voor EK's en WK's is gezien de resultaten nog altijd een raadsel. Sinds het in de Pyreneeën door Frankrijk en Spanje ingesloten vorstendom voor het eerst meedeed in de strijd om een EK of- WK-ticket in aanloop naar de Europese eindronde van 2000 in België en Nederland pakte het in al die jaren slechts vijf punten.

Voorafgaand aan het WK 2006 won Andorra in eigen huis met 1-0 van Macedonië, terwijl Finland en datzelfde Macedonië in de toenmalige Groep 1, waarin Nederland destijds bovenaan eindigde, met 0-0 gelijkspeelden. Het bleken spaarzame successen in de historie van Andorra, dat vanaf de 4-0 nederlaag tegen Nederland op 7 september 2005 steevast een gewillig slachtoffer bleek en geen enkel punt meer pakte in veertig (!) EK- en WK-kwalificatieduels.

Zelfs scoren gaat het nietige Andorra moeilijk af. Het laatste doelpunt van een Andorrees in kwalificatieverband dateert van 9 september 2010, toen Cristian Martínez in Dublin tegen Ierland (1-3) vlak voor rust een aanluitingstreffer maakte. Voor de laatste keer dat Andorra op eigen veld scoorde moeten we zelfs nog een jaar verder terug in de tijd. Het doelpunt van Óscar Sonejee op 9 september 2009 tegen Kazachstan was echter opnieuw louter van statistische waarde, aangezien Andorra met 3-1 verloor.

Uitgelicht
Hoewel Andorra dinsdagavond met Nederland toch echt de uittredend vice-wereldkampioen op bezoek krijgt, zullen er in het Estadi Comunal in Andorra la Vella slechts enkele honderden toeschouwers aanwezig zijn. De maximale capaciteit van het nietige stadionnetje in de op duizend meter hoogte gelegen bergstad bedraagt slechts 850 mensen.

En dus zou het bezoek aan Andorra van bondscoach Louis van Gaal en zijn mannen zomaar eens de boeken kunnen ingaan als de slechtst bezochte interland ooit van Oranje. Sterker nog, in het rijke verleden van het Nederlands elftal kwamen alleen op de wedstrijden tegen België (1905, 800 toeschouwers), Roemenie (1924, 500) en Cyprus (1987, 300) minder dan duizend voetballiefhebbers af.

NEDERLAND

Klassering 1ste
Vorm G G W W W

Het Nederlands elftal hapert. Dat is op z'n zachtst gezegd de conclusie na de oefenremise van vorige maand tegen Portugal (1-1) en het recente 2-2 gelijkspel in Estland, dat slechts door een late penalty van Robin van Persie een overwinning uit zijn handen zag glippen.

Met een monsterzege tegen Andorra kan Nederland het ietwat geschonden blazoen weer enigszins oppoetsen. Bovendien betekent een overwinning tegen Andorra zo goed als zeker dat Oranje zich als een van de eerste Europese landen plaatst voor het WK 2014 in Brazilië. Mocht Roemenië thuis winnen van Turkije dan is dat nog slechts officieus het geval. Verliezen de Roemenen punten, dan kan kwalificatie voor de mondiale eindronde van volgend jaar Oranje echt niet meer ontgaan.

Dat het dinsdagavond mogelijk al zover is, zegt echter niet dat Nederland ook als een van de favorieten afreist naar Brazilië. Met name de defensie kreeg, ook na de interland tegen Estland, al veel kritiek te verduren. Tegen Andorra zal de nadruk echter vooral op de aanvallende kwaliteiten van het elftal van Van Gaal liggen.

Zo is de veertiende interland van de tweede ambstermijn van Van Gaal een uitgelezen mogelijkheid voor de met hun vorm worstelende Jeremain Lens en Ruben Schaken om te bewijzen dat ze in de WK-selectie thuishoren en kan aanvoerder Robin van Persie zijn doelpuntentotaal verder opschroeven richting dat van topscorer aller tijden Patrick Kluivert, die met veertig goals nog slechts een voorsprong van vier goals heeft op Van Persie.

Uitgelicht
De kaartenlast laat zich zo langzamerhand voelen bij het Nederlands elftal, nu het einde van de kwalificatiereeks in zicht is. Bruno Martins Indi en de tegen het massaal verdedigende Andorra node gemiste Arjen Robben liepen vrijdag in Estland tegen hun tweede gele kaart van de kwalificatiecampagne aan en dat lot dreigt ook voor Daryl Janmaat, Dirk Kuijt, Jeremain Lens, Adam Maher, Kevin Strootman en Jetro Willems.

Voor het duel met Andorra staan dus liefst zes internationals op scherp. Hoewel het keurkorps van Van Gaal zich tegen de semiprofs van Andorra zou moeten kunnen beheersen, dreigt daardoor het scenario dat Oranje over een maand in de laatste thuiswedstrijd van de kwalificatiecampagne met een uitgeklede selectie aantreedt tegen Hongarije, uitgerekend in het duel dat geldt als feestwedstrijd met het oog op de naderende plaatsing voor het WK.

Onderlinge historie

Het moge duidelijk zijn dat Nederland dinsdagavond niets te vrezen heeft van Andorra. Oranje won de voorgaande vijf ontmoetingen telkens met een ruime marge. De laatste ontmoeting op 12 oktober vorig jaar stond in het teken van het debuut van Ruben Schaken. De 31-jarige Feyenoorder luisterde zijn eerste interland op met een goal en zal dinsdag weer starten.
(Tim Vos)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
12 oktober 2012 Nederland - Andorra 3-0 WK-kwalificatie
7 september 2005 Nederland - Andorra 4-0 WK-kwalificatie
17 november 2004 Andorra - Nederland 0-3 WK-kwalificatie
6 oktober 2001 Nederland - Andorra 4-0 WK-kwalificatie
24 maart 2001 Andorra - Nederland 0-5 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen