Gündogan wacht zware taak om 'Schweini' te vervangen

Reacties

Na een jaar afwezigheid is Ilkay Gündogan terug bij het nationale elftal van Duitsland. De middenvelder van Manchester City wordt vaak gezien als de ideale vervanger van de na het EK gestopte Bastian Schweinsteiger. Toch zal hij zich moeten bewijzen bij bondscoach Joachim Löw.

Gündogan wacht zware taak om 'Schweini' te vervangen

'We weten allemaal wat Bastian voor het voetbal in Duitsland heeft betekend. Het is een eer om met hem te worden vergeleken', aldus de 25-jarige Gündogan op een persconferentie. Duitsland neemt het in de WK-kwalificatie op tegen Tsjechië (8 oktober) en Noord-Ierland (11 oktober).

Eindelijk is Gündogan er weer bij. Op 13 november 2015 speelde hij als invaller tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) voor het laatst voor Duitsland. Die avond staat vooral bekend om de terroristische aanslagen in de Franse hoofdstad. Gündogan miste door blessures het gewonnen WK van 2014 en het EK in Frankrijk van afgelopen zomer.

Ilkay Gündogan in het plakboek naast de gestopte Bastian Schweinsteiger.
Ilkay Gündogan in het plakboek naast de gestopte Bastian Schweinsteiger.

Door zijn pijntjes keek hij ook bij Borussia Dortmund vaak toe vanaf de tribune. Toch leverden zijn prestaties van vorig seizoen hem een transfer op naar Manchester City. Na een knieblessure krabbelt Gündogan op, klaar om belangrijk te zijn voor zijn club én zijn land. Bij Duitsland heeft hij nooit een bepalende rol gehad als centrale middenvelder. Gündogan hoopt daar verandering in te brengen.

Löw wacht een keuze. Met de terugkeer van Gündogan komt er nog een middenvelder met kwaliteit bij in zijn team. In het eerste WK-kwalificatieduel, op bezoek bij Noorwegen (0-3 winst), speelde de bondscoach met Sami Khedira, Toni Kroos en Mesut Özil. Zeker niet de minste namen, maar als Gündogan bij City gaat uitblinken, kan Löw bijna niet meer om hem heen.

De verwachtingen blijven hoog voor Gündogan. Lang stond hij te boek als groot talent, maar door alle blessures heeft hij nooit indruk kunnen maken bij Die Mannschaft. De nieuwe Schweinsteiger is erop gebrand om zijn stempel te drukken op het spel van Duitsland. 'Het lijkt me geweldig om een vergelijkbare carrière als Schweinsteiger te hebben, zowel op club- als op landelijk niveau.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.