Groningen-directeur Nijland: 'Hele provincie op zijn kop'

Reacties

FC Groningen-directeur Hans Nijland kreeg afgelopen nacht al de eerste sms'jes van zoon Stef over de bekerfinale in De Kuip. Nijland junior versloeg dinsdag met PEC Zwolle in de halve finale FC Twente na strafschoppen en de 26-jarige aanvaller mag zich op zondag 3 mei opmaken voor de tweede bekerfinale op rij.

Groningen-directeur Nijland: 'Hele provincie op zijn kop'

'Zoals Stef die eerste penalty er in schoot, zo ken ik hem ook', zegt Nijland tegen Voetbal International. 'Voor het meest fanatieke deel van het Twente-publiek bleef hij heel rustig en koel. Stef heeft een topseizoen bij PEC, hij is niet voor niets topscorer. Een finale tegen hem in De Kuip zou natuurlijk fantastisch zijn, maar van zijn berichtjes moest ik vannacht nog niets weten. Vandaag ligt de focus volledig op het verslaan van Excelsior. Pas als dat is gelukt, zal ik het met Stef over de bekerfinale hebben.'

Stef Nijland viert samen met doelman Warner Hahn en aanvoerder Bram van Polen feest nadat PEC Zwolle zich ten koste van FC Twente heeft geplaatst voor de bekerfinale.
Stef Nijland viert samen met doelman Warner Hahn en aanvoerder Bram van Polen feest nadat PEC Zwolle zich ten koste van FC Twente heeft geplaatst voor de bekerfinale.

Dinsdag werkte de selectie van FC Groningen – dat in 1989 voor het eerst en tevens voor het laatst een bekerfinale haalde - voor ongeveer 2.500 supporters in De Euroborg de laatste training af voor het duel met Excelsior. Er was even schrik, omdat Tjaronn Chery zich blesseerde aan een knie en topscorer Michael de Leeuw vanwege griep ontbrak. De verwachting is dat Chery gewoon van de partij is, maar in het geval van De Leeuw is dat nog maar de vraag.

Aderlating
Grote aderlating is de absentie van Eric Botteghin. De centrale verdediger, die sinds zijn komst in 2013 naar Groningen nog geen wedstrijd miste, moet door een schorsing vanaf de tribune toekijken. De Braziliaan gaf eerder al aan dat een bekerfinale het wisselvallige seizoen van FC Groningen moet redden. Daarom steeg er een luid gejuich op uit de catacomben van De Euroborg toen na de gewonnen kwartfinale tegen Vitesse Excelsior als tegenstander uit de koker kwam.

'Maar van onderschatting bij de spelers en de technische staf zal vanavond absoluut geen sprake zijn', zegt Nijland beslist. 'Dat zou zeer misplaatst zijn. We hebben in de competitie twee keer gelijkgespeeld tegen Excelsior en met de 1-1 in Rotterdam kwamen wij verschrikkelijk goed weg. Ik heb Excelsior bovendien goed zien spelen en zien winnen van SC Heerenveen en FC Twente, dus het wordt een loodzware pot voetbal vanavond.'

'Maar ik ben het met je eens dat een bekerfinale ons seizoen kleur geeft, maar we hebben de competitie niet afgeschreven hoor. Komende zondag wacht SC Cambuur en we staan drie punten achter hen. We kunnen nog achtste worden en dat kan bij een bekerwinst van PEC Zwolle ook genoeg zijn voor de play-offs om Europees voetbal. Maar zover wil ik niet denken, nu gaat alles voor de beker', aldus Nijland.

Trekker
Trainer Erwin van de Looi zei gisteren tijdens zijn perspraatje voor de halve finale dat Je in een grot moet hebben gewoond als je niet weet dat hier wat leeft. Met hier bedoelde de trainer de hele provincie Groningen. In De Euroborg staat voor het duel met Excelsior een tractor bij de entree. Nijland had al gekscherend gezegd op de trekker naar De Kuip te gaan als zijn club de finale haalt. 'Misschien de eerste kilometers', nuanceert de directeur nu.

'De hele provincie Groningen staat op zijn kop, dit zijn ludieke dingen. Als je zoals ik jarenlang in het betaald voetbal zit, weet je dat een bekerfinale een bijzondere ervaring is. Er wordt wel eens neerbuigend over gedaan door de grote clubs, maar het zijn provincieclubs als FC Twente, Roda JC, SC Heerenveen en PEC Zwolle die de beker extra glans hebben gegeven. Binnen één dag was het duel met Excelsior dan ook uitverkocht. Europees voetbal halen is voor FC Groningen altijd een prijs, maar de beker winnen betekent dat we een echte tastbare prijs pakken. Dat zou ik toch wel heel fantastisch vinden', zegt Nijland tot slot.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.