Groningen wil slechte reeksen stoppen in 'Van de Looi-derby'

Reacties

In aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. FC Groningen en Willem II openen zaterdag de Eredivisie-debatten.

Groningen wil slechte reeksen stoppen in 'Van de Looi-derby'
Speelronde: 27
Aftrap: zaterdag 18 maart, 18.30 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

• FC Groningen wacht inmiddels al acht Eredivisie-duels op een overwinning. De noorderlingen nemen de elfde plaats in en moeten snel punten verzamelen als ze deel willen nemen aan de play-offs om Europees voetbal. Nummer negen Willem II heeft inmiddels vier punten meer dan FC Groningen.

• FC Groningen en Willem II zijn toe aan hun dertigste onderlinge Eredivisie-duel in het Hoge Noorden. De Tricolores kwamen slechts driemaal tot winst en zagen zeventien keer de thuisploeg triomferen. Negen keer werd het gelijk.

• Vanzelfsprekend is dit duel bijzonder voor Erwin van de Looi, die afgelopen zomer na drie jaar als hoofdtrainer van FC Groningen te hebben gefunctioneerd overstapte naar Willem II. Eerder dit seizoen won hij in Tilburg al met 2-1 van zijn ex-werkgever. In Groningen behaalde Van de Looi, ondanks de kritiek op het spel van de noorderlingen, Europees voetbal.

• FC Groningen is de Eredivisie-club die het langst wacht op een overwinning. Sinds de 1-4 zege bij Heracles Almelo op 14 januari staan de noorderlingen droog. De laatste keer dat FC Groningen zo vaak (acht keer) achtereen niet won, was in het seizoen 2002/03.

Op 29 oktober 2016 won Willem II de eerste ontmoeting van FC Groningen met 2-1.
Op 29 oktober 2016 won Willem II de eerste ontmoeting van FC Groningen met 2-1.

• Nicolai Jørgensen (Feyenoord) en Ricky van Wolfswinkel (Vitesse) zijn tot nu toe de enige Eredivisie-spelers die in elke maand van dit kalenderjaar tot scoren kwamen. FC Groningen-aanvaller Mimoun Mahi heeft alleen nog de wedstrijd tegen Willem II om na januari en februari ook maart af te vinken.

• Willem II pakte in de voorbije zeven duels liefst dertien punten. Alleen de traditionele topdrie presteerde in deze periode nóg beter.

• Doelman Kostas Lamprou van de Tilburgers hield dit Eredivisie-seizoen al negen keer de nul. Dat is nu al samen met Geert De Vlieger (in de jaargang 2003/04) de beste prestatie van een Willem II-keeper sinds de eeuwwisseling.

• Willem II heeft de clean sheets ook wel nodig om het gebrek aan doelpunten op te vangen. De Tilburgers troffen tot nu toe slechts 24 keer doel in de Eredivisie, oftewel 0,92 keer per wedstrijd, verreweg het laagste moyenne van de clubs die deze speelronde aanvingen in het linkerrijtje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.