Groningen loopt rood aan tijdens afgang tegen Heerenveen

SC Heerenveen heeft op bezoek bij FC Groningen de Derby van het Noorden gewonnen (0-3) en stijgt daardoor naar de derde plaats in de Eredivisie. De thuisclub eindigde de wedstrijd met negen man.

Het verschil tussen beide clubs was voorafgaand aan deze ontmoeting al negen punten in het voordeel van de Friezen, die ook zaterdagavond uitstekend aan de wedstrijd begonnen. Na een vloeiende aanval opende Arber Zeneli in de zevende minuut op aangeven van Pelle van Amersfoort de score. Het spel golfde in de openingsfase op en neer. Namens de thuisclub kregen Danny Hoesen en Oussama Idrissi kansen op de gelijkmaker, maar doelman Erwin Mulder voorkwam de 1-1.

Het beste spel was echter van Heerenveen, dat naliet zichzelf te belonen voor het overwicht. Negen minuten voor rust kreeg Groningen een enorme tegenvaller te verwerken toen scheidsrechter Richard Liesveld een rode kaart gaf aan Jason Davidson na een akkefietje met Zeneli. In het restant van de eerste helft kreeg Heerenveen twee enorme kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, maar dat lieten de Friezen na.

Jason Davidson moet vertrekken nadat hij een rode kaart heeft ontvangen.

Zo bleef het spannend tijdens de derby, want Groningen bleef leven zolang de tweede goal van de bezoekers uitbleef. Uiteindelijk viel de beslissing in de 74ste minuut. Jerry St. Juste veroverde de bal knap rond de middenlijn en gaf deze mee aan Sam Larsson, die beheerst scoorde. Drie minuten later kreeg Samir Memisevic zijn tweede gele kaart, waardoor de thuisclub de wedstrijd met negen man eindigde.

Het slotakkoord was voor Reza Ghoochannejhad, die er zeven minuten voor tijd 0-3 van maakte. Door de overwinning in de Derby van het Noorden heeft SC Heerenveen nu achttien punten uit negen duels en de ploeg van trainer Jurgen Streppel bezet daarmee een knappe derde plaats. PSV, dat thuis gelijkspeelde tegen Heracles Almelo, wordt gepasseerd. FC Groningen heeft zes punten en staat teleurstellend zestiende.