Groningen geschokt na overlijden van icoon Martin Koeman

Bij FC Groningen is geschokt gereageerd op het overlijden van clubicoon Martin Koeman. De oud-international en vader van Ronald en Erwin Koeman overleed woensdag aan de gevolgen van een hartstilstand. Sinds zondag lag hij in coma.

Groningen geschokt na overlijden van icoon Martin Koeman

'Het is niet te bevatten dat Martin Koeman er na vijftig jaar FC Groningen van de ene op de andere dag niet meer is. We zijn verslagen. Niemand kan zich ons jeugdcomplex Corpus den Hoorn voorstellen zonder de aanwezigheid van Martin Koeman', aldus algemeen directeur Hans Nijland in een verklaring op de clubwebsite.

De in Purmerend geboren Koeman was niet alleen de vader van de oud-internationals/trainers Erwin en Ronald Koeman, maar zelf ook actief in het betaalde voetbal. Hij speelde in de jaren zestig en zeventig voor FC Groningen, en voorloper GVAV, ruim vijfhonderd wedstrijden. Koeman schopte het tot één interland, in 1964 tegen Oostenrijk (1-1). Later zouden zijn zonen Ronald en Erwin in zijn voetsporen treden en ervoor zorgen dat het gezin Koeman de enige is in de historie van het Nederlandse voetbal met drie internationals.

Geestelijk vader
Ook na zijn actieve loopbaan bleef hij verbonden aan de Groningse club. Koeman was onder andere trainer, scout en jeugdcoördinator bij FC Groningen. Naar hem werd in Euroborg ook een tribune vernoemd. De club noemt hem op de website 'de geestelijk vader van de jeugdopleiding.'

Dit seizoen werd Martin Koeman bij het eerste thuisduels van FC Groningen nog in het zonnetje gezet omdat hij de respectabele leeftijd van 75 jaar had bereikt én bovendien al vijftig jaar actief was voor FC Groningen en voorganger GVAV.

Rouwbanden
Deze week treft FC Groningen twee keer NEC Nijmegen in de Euroborg: donderdag voor de beker en zondag in de competitie. Donderdag zullen de noorderlingen met rouwbanden spelen en zal er een minuut stilte ingelast worden. Dat gebeurt vanavond ook al bij de bekerwedstrijd Heracles Almelo - Feyenoord (20.45 uur), terwijl de Rotterdammers met een zwarte band om de arm voetballen.

Ook de weekendwedstrijd van de Groningers zal in het teken staan van het overlijden van de clubicoon. 'De beide thuiswedstrijden zullen zowel donderdag als zondag een sober karakter dragen', zo meldt de club.

Nijland: 'Wij worden geacht deze wedstrijden te spelen. Maar er zal uiteraard een zware deken hangen boven deze twee duels. Zijn hartstilstand kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dit heeft niemand zien aankomen. Wij wensen op de eerste plaats de familie Koeman alle sterkte toe.'

De club meldde tevens met de familie in gesprek te zijn over een mogelijke herdenkingsdienst in Euroborg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen