Groep I: IJsland rekent af met Turkije en komt naast Kroatië

Reacties

IJsland en Kroatië leiden de dans in Groep I van de WK-kwalificatiereeks. In Reykjavik rekende IJsland af met Turkije, terwijl Kroatië won in Finland. Oekraïne blijft in het spoor van de koplopers door een zege op Kosovo.

Groep I: IJsland rekent af met Turkije en komt naast Kroatië

IJsland - Turkije 2-0
IJsland maakte het verschil in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Een schot van Elmar Barnason werd zo van richting veranderd door Omer Toprak dat de Turkse doelman Volkan Babacan kansloos was.

Twee minuten later konden de supporters in Reykjavik opnieuw juichen. Nu scoorde Alfred Finnbogason, die alleen voor Babacan rustig bleef. De Turken blijven steken op twee punten en hebben al vijf punten minder dan IJsland en Kroatië.

Finland - Kroatië 0-1
Sterspelers Ivan Rakitic en Luka Modric ontbraken vanwege blessures bij Kroatië, maar dat gemis deed zich in mindere mate voelen door het werk van de aanvallers. Bondscoach Ante Cacic had Andrej Kramaric weer een kans gegeven in de basis en dat betaalde zich uit. De bij Leicester City geflopte spits kopte raak uit een voorzet van Sime Vrsaljko. Mario Mandzukic gaf op de doellijn het laatste zetje en kreeg de goal op zijn naam.

Met Niklas Moisander in een rol als verdedigende middenvelder moest Finland het initiatief aan de Kroaten laten. De Finnen konden amper een vuist maken. Er werd slechts drie keer een poging gedaan het doel van Danijel Subasic onder vuur te nemen, maar de keeper hoefde niet in actie te komen. De goal van Mandzukic bleek voldoende voor de zege.

Oekraïne - Kosovo 3-0
Oleksandr Zinchenko wacht als Manchester City-huurling nog op zijn eerste basisplaats bij PSV, maar verscheen zondagavond wel aan de aftrap namens Oekraïne. De negentienjarige aanvaller had in de 31ste minuut een belangrijk aandeel in de openingstreffer. De PSV'er stuurde Artem Kravets de diepte in met een steekpass en de spits van Granada zag dat zijn van richting veranderde schot doelman Samir Ujkani te machtig was.

Lang leek Kosovo, waar Milot Rashica (Vitesse) in de basis begon en Arber Zeneli (SC Heerenveen) inviel, de schade te beperken, maar de ploeg incasseerde in de slotfase toch nog twee treffers. In de 81ste minuut gooide Andriy Yarmolenko de wedstrijd al in het slot met een intikker en het slotakkoord kwam op naam van Ruslan Rotan, die van afstand raak schoot in de verre hoek.

Zo staat Kosovo na zijn eerste drie WK-kwalificatiewedstrijden in de geschiedenis roemloos laatste in Groep I met slechts één punt. Oekraïne, dat in het Poolse Warschau speelde tegen Kosovo omdat de eigen regering het land niet erkent, doet het beter met vijf punten na drie duels en hijgt koplopers IJsland en Kroatië in de nek.

Stand in Groep I
Kroatië 3-7 (8-1)
IJsland 3-7 (6-3)
Oekraïne 3-5 (6-3)
Turkije 3-2 (3-5)
Finland 3-1 (3-5)
Kosovo 3-1 (1-10)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.