Groep H: Oekraïne deelt harde tik uit aan Montenegro

Montenegro heeft in de jacht op een WK-ticket een flinke tik opgelopen tegen Oekraïne. De koploper van Groep H ging in het eigen Gradski-stadion met 4-0 ten onder tegen het gastland van het EK van vorige zomer. Robert Lewandowski kon Polen niet langs Moldavië helpen.

Groep H: Oekraïne deelt harde tik uit aan Montenegro

Montenegro – Oekraïne 0-4Montenegro had tot dusver indruk gemaakt in de kwalificatiereeks voor de mondiale eindronde in Brazilië. Zo won het in Kiev met 1-0 van Oekraïne en hield het Engeland in maart jongstleden op een 1-1 gelijkspel. Mede daardoor was het na zes wedstrijden koploper met veertien punten, maar die status kon het vrijdagavond niet waarmaken.

Het duel met Oekraïne ontaardde in een ongeëvenaard kaartenfestijn, met liefst vijf gele en in het laatste half uur zelfs twee rode kaarten voor Montenegro. Ook Oekraïne liet zich met twee gele prenten en één rode – voor Roman Zozulya in de 45ste minuut – niet onbetuigd, maar de ploeg van bondscoach Mikhail Fomenko viel toch vooral op door zijn scoringsdrift.

Want met een man minder kwam Oekraïne zeven minuten na rust op voorsprong dankzij middenvelder Denys Garmash. Toen Montenegro zichzelf verloor en Vladimir Volkov en Savo Pavicevic de kleedkamers moesten opzoeken, sloegen de Oekraïners in de slotfase via treffers van Yevgen Konoplyanka (midden op de foto), Artem Fedetskiy en Roman Bezus meedogenloos toe.

Door de ruime overwinning verkleinde Oekraïne de achterstand op nummer twee Engeland tot één punt. Montenegro heeft nog wel respectievelijk twee en drie punten meer dan zijn achtervolgers, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld.

Moldavië – Polen 1-1 Polen had zich met een overwinning in Moldavië kunnen mengen in de strijd om een WK-ticket, maar met Borussia Dortmund-sterren Jakub Blaszczykowski en Robert Lewandowski in de gelederen slaagde de ploeg van bondscoach Waldemar Fornalik daar niet in.

Het openingsdoelpunt van Blaszczykowski deed suggereren dat Polen een makkelijke avond tegemoet ging, maar Eugen Sidorenco bezorgde Moldavië toch nog een punt. Daardoor verloor Polen Oekraïne uit het zicht. De bedwingers van Montenegro hebben twee punten meer. Voor alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op onze pagina: WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen