Groep H: Lukaku held België, primeur Gibraltar

In Groep H van de WK-kwalificatie heeft Romelu Lukaku België op Cyprus de punten bezorgd. Griekenland en Bosnië-Herzegovina begonnen ook met een zege.

Cyprus - België 0-3
Na de valse start van Roberto Martínez als bondscoach was België gebrand op een revanche. Op Cyprus begonnen De Rode Duivels voortvarend. Romelu Lukaku was in de dertiende minuut attent toen de bal na een van richting veranderd schot van Thomas Meunier via de lat voor zijn voeten kwam (0-1).

De snelle openingstreffer kreeg geen vervolg bij België, dat mede dankzij enkele knappe reddingen van Thibaut Courtois met een nipte voorsprong de kleedkamer kon opzoeken na 45 minuten. In de tweede helft maakte Lukaku een half uur voor tijd een einde aan de onzekerheid. Dit keer was de Everton-spits attent nadat Cyprus een voorzet van Yannick Carrasco half had gekeerd. De entree van Roda JC-aanvaller Nestor Mytides bood geen soelaas voor de Cyprioten. Sterker nog, Carrasco nam alle hoop weg met de 0-3. België kon het zich zelfs veroorloven een strafschop te missen. Invaller Batshuayi faalde vanaf elf meter.

Gibraltar – Griekenland 1-4
Griekenland heeft de oefenzege op Nederland laten volgen door een positieve start van de WK-kwalificatie. De formatie van bondscoach Michael Skibbe kende geen problemen met het nietige Gibraltar. Kostas Mitroglu zette de Grieken met een fraaie volley na tien minuten op het spoor van een zege.

In Portugal kwam Gibraltar verrassend terug tot 1-1. Liam Walker (foto) zorgde met een fraaie uithaal voor de primeur van de eerste Gibraltar-treffer in een WK-kwalificatie. Een eigen doelpunt van Scott Wiseman bleek op slag van rust het begin van het einde. Via Konstantinos Fortounis en Vasilos Torosidis stelden de Grieken al in de eerste helft orde op zaken om na rust droog te blijven staan.

Bosnië-Herzegovina – Estland 5-0
Mede door toedoen van Ragnar Klavan is Estland met lege handen teruggekeerd uit Zenica. De voormalig AZ-verdediger veroorzaakte halverwege de eerste helft een strafschop door Edin Dzeko onreglementair af te stoppen. De spits van Bosnië-Herzegovina maakte geen fout vanaf elf meter en bevestigde met zijn 48ste goal zijn status van topscorer aller tijden van zijn land.

Het doelpunt van Dzeko volgde op de sterke start van de thuisploeg, die dankzij een rake kopbal van Emir Spahic al na zeven minuten op voorsprong was gekomen. In de tweede helft kon Estland onvoldoende uitrichten. Haris Medunjanin vergrootte de Bosnische vreugde door met een zeer fraaie vrije trap de 3-0 op scorebord te brengen. Dankzij goals van Vedad Ibisevic en Spahic werd Bosnië koploper in Groep H.