Groep G: sprookje Leicester krijgt nu in Europa vorm

Leicester City heeft zich in Groep G voor de knock-outfase van de Champions League geplaatst door Club Brugge te verslaan. Elders in de poule houden FC Kopenhagen en FC Porto het spannend door een doelpuntloze remise.

Leicester City - Club Brugge 2-1
Opvallend is dat Leicester, dat vorig seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Engeland werd, in de Champions League veel beter presteert dan in de Premier League. Sterker, in het miljardenbal heeft de ploeg na vijf duels meer punten dan na twaalf competitiewedstrijden.

Ook tegen Club Brugge liep het in de eerste helft op rolletjes bij The Foxes. Al in de vijfde minuut was het raak. Uit een voorzet van Christian Fuchs was Shinji Okazaki trefzeker. De schade liep vervolgens voor rust nog verder op voor Club Brugge, dat het zonder de geschorste Ruud Vormer moest doen en waar Ricardo van Rhijn en Stefano Denswil geen basisplaats hadden. Riyad Mahrez benutte na een halfuur een strafschop feilloos. Het was voor de Algerijn al zijn vierde treffer in de groepsfase van de Champions League.

Club Brugge rechtte nog wel de rug, met dank aan José Izquierdo. Hij scoorde vanuit een moeilijke hoek met een ziedend schot in de korte hoek. Brugge zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker om zo de vijfde achtereenvolgende nederlaag te voorkomen. De zoektocht was tevergeefs, Leicester trok de voorsprong over de streep.

FC Kopenhagen - FC Porto 0-0
Dat FC Kopenhagen en FC Porto elkaar weinig ontlopen werd in Portugal al duidelijk (1-1) en was ook af te zien aan de stand in Groep G na vier wedstrijden. Ook in de Deense hoofdstad deden de elftallen weinig voor elkaar onder. Kansen waren er wel, onder anderen voor André Silva. De spits kreeg vroeg in de tweede helft de beste kans(en) van de wedstrijd. De Portugees kreeg de bal in twee instanties van dichtbij niet voorbij doelman Robin Olsen.

Onder de lat bij Porto toonde Iker Casillas in zijn 165ste Champions League-wedstrijd aan nog altijd betrouwbaar te zijn. Hij hield zijn doel schoon, net als Olsen. Door het doelpuntloze gelijkspel heeft zowel Kopenhagen als Porto nog zicht op een ticket voor de achtste finale van de Champions League.

Leicester is zeker van groepswinst, terwijl Club Brugge hoe dan ook hekkensluiter blijft. Porto en Kopenhagen maken uit wie tweede wordt en wie instroomt in de knock-outfase van de Europa League. Porto speelt in de zesde speelronde thuis tegen Leicester, terwijl Kopenhagen naar Brugge reist voor het laatste groepsduel.