Groep F: Hart redt Engeland, Slowakije haalt uit

Engeland is op bezoek bij Slovenië ontsnapt aan een nederlaag. Slowakije was veel te sterk voor Schotland en pakte zijn eerste punten in Groep F, waar Litouwen verrassend tweede staat.

Slovenië - Engeland 0-0
Na twee WK-kwalificatieduels was Engeland nog zonder puntenverlies, maar op bezoek bij Slovenië werd de ploeg van interim-bondscoach Gareth Southgate echt getest. Al was de eerste kans voor de bezoekers, maar doelman Jan Oblak hield Daniel Sturridge van scoren af. In de elfde minuut bracht Joe Hart aan de andere kant knap redding na een enorme fout van Eric Dier en kort daarna werd hij bij een schot van Jasmin Kurtic gered door de paal.

Engeland was erg slordig, maar had geluk dat Slovenië het vizier niet op scherp had staan. Na rust kregen Josip Ilicic en Kurtic enorme mogelijkheden, maar het was aan Hart te danken dat de Engelsen op de been bleven. Vooral zijn redding op de kopbal van Kurtic (foto boven) was weergaloos. Slovenië verdiende de overwinning, maar zeven minuten voor tijd was Engeland nog dicht bij 0-1. Oblak voorkwam echter een doelpunt van de bezoekers na een hard schot van Jesse Lingard.

Inmiddels was Wayne Rooney binnen de lijnen gekomen, maar de aanvaller kon tijdens zijn 118de interland het verschil niet maken. Dat zou ook onterecht zijn, want Engeland mocht van geluk spreken dat het met een punt huiswaarts keerde en Southgate ongeslagen bleef tijdens zijn tweede interland.

Slowakije - Schotland 3-0
Slowakije verloor zijn eerste twee wedstrijden, maar pakte thuis tegen Schotland de eerste drie punten. Robert Mak was de grote man aan de kant van het thuisland. In de achttiende minuut opende hij de score uit de rebound na een schot van Marek Hamsik en elf minuten na rust was de middenvelder van Zenit Sint-Petersburg opnieuw trefzeker, dit keer op aangeven van Jakub Holúbek. Het slotakkoord was voor voormalig Willem II-aanvaller Adam Nemec, die op aangeven van Mak de eindstand in de 68ste minuut bepaalde op 3-0.

Litouwen - Malta 2-0
Het duel tussen Litouwen en Malta bleef lang doelpuntloos, maar een kwartier voor tijd brak Fedor Cernych de ban. Uit een hoekschop kopte hij de thuisploeg op voorsprong. Op de doellijn kon Paul Fenech een doelpunt niet meer voorkomen. Negen minuten later besliste Arvydas Novikovas de wedstrijd door uit een strafschop 2-0 te maken.

Engeland blijft ondanks het puntenverlies koploper in Groep F, waar Litouwen na drie duels de verrassende nummer twee is. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Rusland, terwijl de acht beste nummers twee play-offs spelen.