Groep F: Dortmund blijft Real voor, afgang Dost en Zeegelaar

Borussia Dortmund heeft een 2-0 achterstand tegen Real Madrid vlak voor tijd ongedaan gemaakt: 2-2. Daardoor sluiten de Duitsers Groep F van de Champions League af als winnaar en verbeteren een doelpuntenrecord. Voor Bas Dost en Marvin Zeegelaar zit het Europees avontuur erop. Sporting Lissabon verloor met 1-0 van Legia Warschau en eindigt als laatste.

Real Madrid - Borussia Dortmund 2-2
Real Madrid en Borussia Dortmund schotelden de toeschouwers een spectaculaire wedstrijd voor. Beide ploegen waren voor de wedstrijd al zeker van de volgende ronde, maar groepswinst en een aantal records stonden wél op het spel.

Zinedine Zidane, trainer van De Koninklijke, had een basisplaats weggelegd voor James Rodríguez. Op het middenveld was er ook een plekje ingeruimd voor Casemiro, die is hersteld van een gebroken kuitbeen. Tegen Barcelona, zaterdag, viel hij al in.

Na achttien minuten was James dicht bij de 1-0. De 25-jarige Colombiaan zette zelf de aanval op en kreeg de bal in het strafschopgebied uiteindelijk terug van Cristiano Ronaldo. Vanuit een moeilijke hoek stuitte James vervolgens op Dortmund-doelman Roman Weidenfeller. In de 28ste minuut kwam De Koninlijke alsnog op voorsprong. De Spanjaarden schakelden snel om waarna Daniel Carvajal vanaf rechts de bal hard voor het doel bracht. Bij de tweede paal was het voor Karim Benzema een koud kunstje om Weidenfeller te passeren.

In de slotfase van de eerste helft werd Dortmund een aantal keer gevaarlijk. Zo was André Schürrle gevaarlijk met een vrije trap, maar Keylor Navas vloog naar de hoek en ranselde de bal uit zijn doel. Ook tijdens andere momenten hield Navas Real op de been.

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Dortmund zette de thuisploeg onder druk, Real loerde op de omschakeling. Zeven minuten na rust zorgde Benzema voor de 2-0. Eerste miste hij nog vrij voor Weidenfeller, maar uit een daaropvolgende voorzet van James kopte hij alsnog raak. Na een uur zorgde Pierre-Emerick Aubameyang voor de 2-1. Vlak voor tijd was de comeback compleet toen invaller Marco Reus 2-2 maakte.

Records
Door de twee treffers die Benzema maakte, heeft hij nu vijftig keer gescoord in de Champions League. Hij had daar 88 wedstrijden voor nodig. Het was sowieso een avond van mijlpalen en records. Zo bleef Real voor de 34ste keer op rij ongeslagen in een officieel duel. Daarmee werd het record van trainer Leo Beenhakker uit 1989 geëvenaard. De Madrilenen kunnen het record zaterdag scherper stellen in het competitieduel met Deportivo La Coruña.

Dortmund verbrak een record. De ploeg van trainer Thomas Tuchel had na vijf duels in de Champions League negentien keer gescoord. Door de twee doelpunten verbeterden de Duitsers het record van Manchester United, Barcelona en Real Madrid. Die drie clubs sloten hun CL-groepsfase in respectievelijk 1998, 2011 en 2013 af met twintig doelpunten. Door de vier treffers die Barcelona dinsdag maakte tegen Borussia Mönchengladbach (4-0) sluiten de Catalanen deze jaargang de groepsfase wederom af met twintig treffers.

Bas Dost en Marvin Zeegelaar gingen onderuit in Polen en kunnen zich volledig richten op de competitie.

Legia Warschau - Sporting Lissabon 1-0
Met Dost en Zeegelaar in de basis blameerde Sporting Lissabon zich tegen Legia Warschau. De thuisploeg leek al na zeven minuten op voorsprong te komen. Het doelpunt van Aleksandar Prijovic werd echter afgekeurd, omdat de Zwitser scoorde terwijl hij buitenspel stond. Halverwege de eerste helft kreeg Sporting Lissabon een vrije trap op een meter of 25 van het Poolse doel. Aanvoerder Adrien Silva krulde de bal in de handen van Legia-doelman Arkadiusz Malarz.

Een kwartier voor rust was het alsnog raak voor de thuisploeg. Prijovic bereikte Guilherme waarna de Braziliaan van dichtbij scoorde. In de tweede helft probeerde Sporting, waar Luc Castaignos ontbrak met knieklachten, de gelijkmaker te forceren. Dat lukte niet. Vlak voor tijd kreeg William Carvalho zijn tweede gele en dus rode kaart.

Door de nederlaag veroverde Legia het ticket voor de Europa League. Sporting kan zich volledig richten op de competitie.