Groep E: Zwitserland naar WK, Sigthórsson weer goud waard

Door een 2-1 zege bij Albanië heeft Zwitserland de koppositie in Groep E van de WK-kwalificatiereeks en dus plaatsing voor de eindronde veiliggesteld. IJsland blijft door een 2-0 overwinning op Cyprus de verrassende nummer twee, kort voor Slovenië, dat Noorwegen uitschakelde.

Albanië - Zwitserland 1-2
Door een 2-1 overwinning in Albanië verzekerde Zwitserland zich van een plek op het WK. Door de nederlaag is Albanië, dat nog een minimale kans had op de tweede plaats, definitief uitgeschakeld. Het Balkan-land blijft vijfde in Groep E.

In de eerste helft werd niet gescoord, maar vlak na rust brak Zwitserland de ban. Bayern München-aanvaller Xherdan Shaqiri maakte de openingstreffer op aangeven van Granit Xhaka (samen op de foto boven).

Zwitserland slaagde er lange tijd niet in de voorsprong uit te bouwen, maar na 79 minuten maakte Michael Lang de bevrijdende 0-2. Daardoor had de late 1-2 van Hamdi Salihi uit een strafschop geen gevolgen voor de Zwitsers. Voor Zwitserland wordt het toernooi van volgend jaar alweer de derde WK-deelname op rij. In 2010 strandde het land in de groepsfase, terwijl in 2006 de achtste finale het eindstation was.

IJsland - Cyprus 2-0
IJsland trad met de Eredivisie-spelers Jóhann Berg Gudmundsson (AZ) en Kolbeinn Sigthórsson (Ajax) aan tegen het al uitgeschakelde Cyprus. Eredivisie-topscorer Alfred Finnbogason (SC Heerenveen) begon als reserve bij IJsland, maar viel in de tweede helft in.

Voor rust was IJsland veel sterker dan Cyprus, maar het thuisland sprong slordig met zijn kansen om. Een kwartier na de pauze hielp Sigthórsson IJsland alsnog aan de leiding. Het was alweer de vierde wedstrijd op rij dat de Ajacied tot scoren kwam voor zijn land. Een kwartier voor tijd verdubbelde Gylfi Sigurdsson de marge, na een scrimmage voor het Cypriotische doel.

De 2-0 overwinning is van enorm belang voor IJsland. Met een uitwedstrijd tegen het al uitgeschakelde Noorwegen van dinsdag voor de boeg blijft het land tweede in Groep E, met een voorsprong van één punt op nummer drie Slovenië.

Kolbeinn Sigthórsson was één keer trefzeker namens IJsland.

Slovenië - Noorwegen 3-0
Slovenië, waar Andraz Kirm van FC Groningen in de basis stond, deed door de overwinning op Noorwegen bijzonder goede zaken in de spannende Groep E. Noorwegen, waar Magnus Eikrem van SC Heerenveen aan de aftrap stond, haakt door de verliespartij definitief af in de strijd om een WK-ticket.

PSV'er Tim Matavz moest bij het thuisland genoegen nemen met een reserverol en al snel bleek waarom. Zijn concurrent Milivoje Novakovic hielp Slovenië met treffers in de dertiende en vijftiende minuut namelijk aan een 2-0 voorsprong. De assist van de tweede Sloveense treffer kwam op naam van Kirm. Kort na de pauze maakte Novakovic ook nog zijn derde doelpunt van de wedstrijd.

Door de overwinning houdt het als derde geklasseerde Slovenië nummer twee IJsland in het zicht. Het verschil tussen beide landen is slechts één punt. Slovenië gaat dinsdag op bezoek bij Zwitserland.

Milivoje Novakovic scoorde drie keer voor Slovenië.