Groep E: Janssen vliegt met Spurs uit Champions League

AS Monaco heeft zich ten koste van Tottenham Hotspur geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Door de zege van de Monegasken is Bayer Leverkusen ook zeker van een plaats bij de eerste twee in Groep E.

AS Monaco - Tottenham Hotspur 2-1
Tottenham Hotspur moest minimaal gelijkspelen om zicht te houden op overwintering in de Champions League, maar werd al snel aan het wankelen gebracht in Stade Louis II. Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de penaltystip na een opzichtige overtreding van Eric Dier op Fabinho. Radamel Falcao legde vervolgens aan en zijn strafschop werd gestopt door Hugo Lloris.

Het was slechts uitstel van executie voor Tottenham, waar Vincent Janssen op de bank begon en Jan Vertonghen en Christian Eriksen rust kregen. Kort na rust was het namelijk wel raak. Djibril Sidibé kopte de bal van dichtbij hard tegen de touwen. Het antwoord van de Engelsen liet niet lang op zich wachten. Kamil Glik vloerde Dele Alli en Harry Kane maakte vervolgens vanaf de strafschopstip gelijk: 1-1. Dat bleek slechts een intermezzo. Monaco trapte opnieuw af, viel aan over de rechterflank en Thomas Lemar scoorde met een tegendraads schot.

Bij een 2-1 stand deed manager Mauricio Pochettino alsnog een beroep op Janssen. Het gevaar kwam echter met name aan de andere kant van het veld. Lloris vervulde een heldenrol bij zijn terugkeer in Frankrijk. Met katachtige reflexen hield hij Tottenham in de wedstrijd. Een beloning in de vorm van de gelijkmaker bleef uit. Zo rest voor de Londenaren een strijd met CSKA Moskou om de derde plaats. De Russen komen op de laatste speeldag naar de Engelse hoofdstad voor een confrontatie met Spurs.

CSKA Moskou - Bayer Leverkusen 1-1
CSKA won in de eerste vier groepsduels nog niet. Het 2-2 gelijkspel op bezoek bij Leverkusen bood wel aanknopingspunten en de openingsfase met enkele kansen voor de Russen was ook reden voor optimisme in Moskou. Toch was het in de zestiende minuut al raak voor Leverkusen, dat via Kevin Volland de leiding nam. De 24-jarige Duitser maakte zijn eerste doelpunt in het miljoenenbal door uit een voorzet van Kevin Kampl van dichtbij raak te schieten.

De thuisploeg zocht vervolgens naar de gelijkmaker. Keeper Bernd Leno leek zich te ontpoppen tot een ware sta-in-de-weg, maar moest zijn hoofd buigen bij een strafschop. Benjamin Henrichs haalde Mário Fernandes met zijn hoog geheven been onderuit en liet scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco zo geen andere keus dan de bal op de stip te leggen. Bibras Natcho benutte het buitenkansje: 1-1.

Redenen om de defensieve stellingen in te nemen, waren er niet voor CSKA. De slotfase was dan ook open, met kansen voor beide ploegen. Volland raakte nog de paal, maar het winnende doelpunt bleef uit.