Groep E: Engelsen perfect, Zwitsers met monsterzege naar EK

Engeland heeft ook zijn negende wedstrijd in Groep E omgezet in een overwinning. Zwitserland heeft zich met een monsterzege voor het EK geplaatst.

Engeland - Estland 2-0
Engeland hield door de overwinning op Estland zijn perfecte score in Groep E intact, want na negen duels hebben The Three Lions 27 punten. Theo Walcott opende op slag van rust de score voor Engeland, na een prachtige steekpass van Ross Barkley.

Diezelfde Barkley kwam in de tweede helft dicht bij een doelpunt, maar zijn pegel werd uit de kruising geranseld. Raheem Sterling maakte de 2-0 tien minuten voor het einde alsnog, na afleggen van Jamie Vardy.

Estland heeft door de nederlaag in Londen alleen nog een theoretische kans op deelname aan het EK. Alleen als het maandag van Zwitserland wint, Slovenië van San Marino verliest én daarbij een doelsaldoverschil van negen doelpunten goedmaakt bemachtigt het een ticket voor de play-offs.

Zwitserland - San Marino 7-0
Zwitserland heeft zich door de zege op voetbaldwerg San Marino verzekerd van de tweede plaats en dus deelname aan het EK van 2016.

Het thuisland kwam in de zeventiende minuut op voorsprong via Michael Lang, die bij de tweede paal inkopte na een door Johann Djourou verlengde corner. San Marino hield de schade lang beperkt, maar kwam twaalf minuten na rust op 2-0 achter doordat Gökhan Inler een penalty benutte.

Admir Mehmedi verzorgde de derde goal van de wedstrijd met een intikker en de 4-0 van Djourou kwam tot stand uit een strafschop. Goal nummer vijf kwam op naam van Pajtim Kasami, die vanaf de rand van de zestien in de verre hoek schoot. Via de derde penalty van de avond (benut door Breel Embolo) kwam Zwitserland op 6-0, terwijl Eren Derdiyok in de 89ste minuut de 7-0 maakte.

Slovenië - Litouwen 1-1
Slovenië had zich met een zege op het al uitgeschakelde Litouwen kunnen verzekeren van de derde plaats, maar moet door het gelijkspel maandag op bezoek bij San Marino een punt halen om er zeker van te zijn dat het Estland achter zich houdt.

Op slag van rust maakte Valter Birsa vanaf de penaltystip de 1-0 voor Slovenië. Dat leek genoeg voor de zege, maar vijf minuten voor het einde maakte Litouwen uit een strafschop de 1-1 via Arvydas Novikovas. Doordat het onderlinge resultaat tussen Litouwen en Slovenië in Sloveens voordeel is, kan Litouwen niet meer derde worden.