Groep D: Wales begint soeverein, Servië en Ierland gelijk

Wales is de WK-kwalificatiecampagne begonnen met een zege. Daardoor leiden de Welshmen op basis van doelsaldo na de eerste speelronde in Groep D. Servië gaf een zege juist uit handen tegen Ierland en eerder op de avond zegevierde Oostenrijk in Georgië.

Wales - Moldavië 4-0
Op het afgelopen EK in Frankrijk was Wales een absolute smaakmaker. Onder aanvoering van sterspeler Gareth Bale werd de groep met Engeland, Slowakije en Rusland gewonnen. Uiteindelijk zou de ploeg van Chris Coleman pas in de halve finale sneuvelen tegen de latere winnaar Portugal.

De WK-kwalificatiecampagne werd gestart met een duel dat op papier een zege zou moeten opleveren. Wales, dat met Bale in de basis en zonder de geblesseerde EK-uitblinker Aaron Ramsey startte, had evenwel moeite om de ban te breken. Dat lukte Sam Vokes pas in de 38ste minuut. De spits van Burnley, die Hal Robson-Kanu op de bank hield, werd fraai bediend door Bale en kopte raak.

Op slag van rust werd het 2-0. Joe Allen zag een bal na een corner op de rand van het zestienmetergebied voor zijn voeten vallen en haalde uit. Doelman Ilie Cebanu had geen adequaat antwoord op het ogenschijnlijk houdbare schot, waardoor Wales in een zetel de kleedkamers opzocht.

Na rust was het pleit al snel beslecht. Bale deelde hoogstpersoonlijk de nekslag uit. De aanvaller van Real Madrid werd daarbij nota bene in stelling gebracht door Ion Jardan. De rechtsback van Moldavië speelde de bal zomaar in de voeten van Bale, die vervolgens na een dribbel met een wippertje afrondde: 3-0. Het slotakkoord was voor Bale, die via een benutte strafschop zijn tweede van de avond maakte.

Servië - Ierland 2-2
De Ieren, die deze zomer in de achtste finale van het EK werden uitgeschakeld door Frankrijk (2-1), kenden een goede start van de wedstrijd in Belgrado. Jeff Hendrick opende al na drie minuten de score. De middenvelder van Burnley zag zijn afstandsschot van buiten de zestien worden aangeraakt door verdediger Branislav Ivanovic, waardoor Pedrag Rajkovic kansloos was: 0-1.

Na rust boog Servië de achterstand binnen korte tijd om naar 2-1. Twee voormalig Eredivisie-spelers waren belangrijk voor het elftal van bondscoach Slavoljub Muslin, die sinds mei de nieuwe bondscoach is. Dusan Tadic (ex-FC Groningen en ex-FC Twente) was in de 62ste minuut aangever bij de treffer van Filip Kostic (ex-FC Groningen). Zeven minuten later was de rolverdeling iets anders: Tadic benutte een strafschop na een overtreding op Kostic.

Andrija Pavlovic was daarna ook nog dichtbij de 3-1 voor de gastheren, maar de invaller kopte op de lat. Tien minuten voor tijd bezorgde een andere invaller, Daryl Murphy, Ierland een punt: 2-2. Toch had Ivanovic Servië vlak voor tijd nog naar de winst kunnen schieten, maar de verdediger van Chelsea faalde oog in oog met goalie Darren Randolph.

Bij Servië speelde Ajacied Nemanja Gudelj de hele wedstrijd. De middenvelder keerde onlangs terug bij de nationale ploeg na een afwezigheid van tien maanden, omdat hij met de vorige bondscoach Radovan Curcic niet door een deur kon. Datzelfde gold voor Tadic.

Dusan Tadic was belangrijk met een treffer en een assist.

Georgië – Oostenrijk 1-2
Eerder op de avond begon Oostenrijk ook goed aan de route die tot deelname aan het toernooi in Rusland moet leiden. Verdediger Martin Hinteregger kopte de Oostenrijkers in de zestiende minuut op voorsprong uit een vrije trap van David Alaba. Marc Janko maakte er nog voor rust 0-2 van, nadat Georgië drie grote kansen om zeep had geholpen. De voormalige FC Twente-spits kopte binnen na een voorzet van Marko Arnautovic, die in het verleden ook voor de Tukkers speelde.

In de tweede helft had Janko het duel in Tbilisi al vroeg kunnen beslissen, maar de centrumaanvaller schoof de bal naast het doel van doelman Giorgi Loria. Vervolgens werd de thuisploeg sterker en gaf Oostenrijk bijna de voorsprong weg. Jano Ananidze maakte in de 78ste minuut de verdiende aansluitingstreffer, waarna Georgië nog een aantal keer dicht bij de gelijkmaker was. Het bleef uiteindelijk bij 1-2.

Bij de Georgiërs speelden Vitesse-verdediger Guram Kashia en Legia Warschau-aanvaller Valeri Qazaishivili (huurling van Vitesse) de hele wedstrijd. Giorgi Chanturia, ook ex-Vitesse, viel zes minuten voor tijd in.