Groep F: benauwde zege Engeland, Schotland haalt uit

Reacties

Engeland is op bezoek bij Slowakije op het nippertje aan puntenverlies ontsnapt in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd. Elders in Groep F hielden Litouwen en Slovenië elkaar in evenwicht. Later op de avond haalde Schotland uit bij Malta.

Groep F: benauwde zege Engeland, Schotland haalt uit

Slowakije - Engeland 0-1
Engeland trakteerde de meegereisde fans niet op goed voetbal bij het debuut van Sam Allardyce als bondscoach. Waar voorganger Roy Hodgson in aanloop naar het EK in Frankrijk met Engeland nog alle tien de kwalificatiewedstrijden won, daar hadden The Three Lions het zondagavond lastig met Slowakije, dat Engeland tijdens het EK al op 0-0 had gehouden. Linksbuiten Dusan Svento kreeg de uitgelezen kans om de Engelsen pijn te doen, maar hij kon net niet bij de bal na gestuntel van linksback Rose. Aan de andere kant was Raheem Sterling het dichtst bij de treffer, maar zijn schot ging voorlangs.

Het was ex-Liverpool-verdediger Martin Skrtel die Engeland op weg hielp naar de zege. De aanvoerder liet zijn ploeg in de steek door met al geel op zak na een overtreding nog eens op het been van Harry Kane te gaan staan. Zo moest Slowakije nog ruim een halfuur met tien man door. Het werd een periode waarin de thuisploeg met de rug tegen de muur stond en uiteindelijk moest buigen.

Lange tijd viel de bal maar niet goed voor Engeland, dat kansen kreeg via onder anderen Kane, Adam Lallana en Dele Alli. De grootste mogelijkheid was voor Daniel Sturridge tien minuten voor het einde. Uit een voorzet van Theo Walcott leek de invaller de bal eenvoudig binnen te kunnen tikken, maar hij timede verkeerd. In de extra tijd kwam de bevrijdende treffer er alsnog, met dank aan Lallana. De aanvallende middenvelder kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten na een onzorgvuldige pass van Danny Rose en schoot vervolgens raak: 0-1. Zo eindigde de 116de interland van Wayne Rooney, die sinds zondag de veldspeler is met de meeste optredens voor de nationale ploeg van Engeland, toch nog positief.

Litouwen - Slovenië 2-2
Litouwen heeft Slovenië bij de start van de WK-kwalificatiereeks op pijnlijk puntenverlies getrakteerd. Uitgerekend een van de sterkhouders, Atlético Madrid-doelman Jan Oblak, ging niet vrijuit bij het openingsdoelpunt van Fedor Cernych. De keeper bleef een antwoord op het schot van grote afstand schuldig. FC Den Bosch-middenvelder en Juventus-huurling Vykintas Slivka verdubbelde nog voor rust de marge door van dichtbij in de korte hoek te scoren. Rene Khrin zorgde een kwartier voor tijd voor de aansluitingstreffer door ADO Den Haag-doelman Ernestas Setkus te passeren en dat bleek de opmaat voor de gelijkmaker van Bostjan Cesar, die diep in de extra tijd de eindstand op 2-2 bepaalde.

Malta - Schotland: 1-5
In navolging van Engeland begon ook Schotland met een zege aan de kwalificatiecampagne, al ging dat voor de ploeg van Gordon Strachan een stuk gemakkelijker. Na negen minuten opende Robert Snodgrass op fraaie wijze de score. De middenvelder van Hull City draaide de bal met zijn linker in de verre hoek.

Van dat doelpunt herstelde Malta zich nog wel snel. Alfred Effiong kopte vier minuten later de 1-1 binnen, maar na rust moest het thuisland alsnog capituleren. Kort na de onderbreking tikte Chris Martin, na een afgemeten voorzet van Matt Ritchie, de 1-2 binnen. Het plet was beslecht toen Jonathan Caruana voor een sliding een rode kaart en een (wel heel makkelijk gegeven) strafschop tegen kreeg. Omdat Snodgrass de strafschop verzilverde, was na ruim een uur al zeker dat de Schotten zouden gaan winnen.

Uiteindelijk bepaalden invaller Steven Fletcher (kopbal) en nogmaals Snodgrass (een rebound die terugkwam van de lat na een inzet van Fletcher) tegen tien man de eindstand op 1-5, waardoor de Schotten de trotse koploper zijn na de eerste speelronde in Groep F. Malta eindigde het duel zelfs met negen man omdat ook Luke Gambin met direct rood mocht inrukken na een overtreding op Snodgrass.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.