Groep D: Roemenië nieuwe nummer twee achter Oranje

In de poule van het Nederlands elftal heeft Roemenië in een direct gevecht met rivaal Hongarije de tweede plek overgenomen. In Groep D van de WK-kwalificatiecampagne deed Umut Bulut namens Turkije van zich spreken tegen Andorra.

Roemenië-Hongarije 3-0
Al voor rust hadden de Roemenen in Boekarest het verschil gemaakt. Ciprian Marica opende al na twee minuten de score. Hij mocht op doelman Adam Bogdán af en schoof eenvoudig binnen.

Na ruim een halfuur was het Mihai Pintilli die op schitterende wijze de voorsprong vergrootte. Hij schoot de bal van flinke afstand in de bovenhoek.

In Boekarest bepaalde Cristian Tanase in de slotfase de einduitslag, waardoor Roemenië na zeven duels op dertien punten staat. Dat is twee punten minder dan Hongarije, dat de tweede plaats moet afstaan.

Turkije-Andorra 5-0
In Kayseri groeide Umut Bulut (foto) uit tot de gevierde man aan Turkse zijde. De spits van Galatasaray kopte in de slotfase van de eerste helft knap raak en liet dat openingsdoelpunt vier minuten later, in de 39ste minuut volgen, door een schitterende goal. Van grote afstand schoot hij de bal achter de weerloze doelman Ferran Pol.

Na rust gingen de Turken vrolijk verder. Eerst tilde Burak Yilmaz, eveneens onder contract bij Galatasaray, de voorsprong naar 3-0. Vervolgens was het woord wederom aan Bulut, die zijn valse hattrick completeerde. Arda Turan bepaalde de eindstand op 5-0. Turkije is Hongarije tot een punt genaderd en weet Roemenië drie punten boven zich.

Zodoende was het voor Fatih Terim een uitstekende rentree bij de nationale ploeg. De coach van Galatasaray, die in het verleden al eens eerder keuzeheer van Turkije was, vervult het komende halfjaar een dubbelrol als bondscoach en clubcoach.