Groep C: Astana schrijft historie met punt tegen Galatasaray

Galatasaray is in Groep C van de Champions League op bezoek bij FK Astana tegen duur puntenverlies aangelopen. Voor de Turken draaide de honderdste wedstrijd in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal dankzij een knotsgekke slotfase uit op een teleurstelling: 2-2.

In de openingsfase was Sneijder de meest actieve speler op het Kazakse kunstgras, waar hij mogelijk op 10 oktober met Oranje ook aantreedt. Na vier minuten knalde de middenvelder de bal richting het doel van Nenad Eric, maar de goalie bracht met kunst- en vliegwerk redding. Een volgende poging van Sneijder verdween voorlangs.

Uiteindelijk kon Galatasaray, dat het eerste duel met 2-0 verloor van Atlético Madrid, in de eerste helft toch nog juichen. Bilil Kisa haalde vanaf 25 meter uit en zag de bal in de korte hoek verdwijnen. Hoewel doelman Eric een flinke curve mocht aanvoeren als excuus, ging hij niet helemaal vrijuit.

In het vervolg van het eerste bedrijf kreeg Galatasaray de nodige kansen op uitbreiding van de voorsprong, maar bleef het spannend. In de tweede helft kwam het vóór rust apathische Astana heel anders voor de dag en kregen de bezoekers de rekening gepresenteerd voor de gemiste kansen. Nadat Baurzhan Dzholchiev en Foxi Kéthévoama grote mogelijkheden hadden laten liggen, leverde het Kazakse slotoffensief alsnog de 1-1 op. Na een voorzet van Junior Kabananga tikte doelman Fernando Muslera de bal tegen verdediger Hakan Balta aan, die ongelukkig in eigen doel scoorde.

Vervolgens kende Astana's eerste thuisduel in het hoofdtoernooi van de Champions League een zeer turbulent slot. Eerst betekende een blunder van Eric de 1-2. Via zijn handen verdween de bal na een voorzet van Sinan Gümüs in het Kazakse net, waarna de Turken dachten de zege binnen te hebben. Een orkaan van geluid volgde evenwel alsnog toen Roger Cañas het eerste punt ooit veiligstelde met een kopbal. Lionel Carole kwam net te laat om de 2-2 te voorkomen en trapte de bal bij een poging daartoe in het dak van het doel.

Door het weggeven van de overwinning moet Galatasaray, dat in de Champions League al negen uitduels op rij zonder zege is, nog flink aan de bak om de groepsfase te overleven. Net als Astana hebben de Turken één punt en nu wacht een tweeluik met Benfica, dat het eerste duel met 2-0 won van Astana en vanavond aantreedt tegen Atlético Madrid.