Groep B: Italië plaatst zich voor WK, nuttige zege van Denen

Italië heeft zich uit Groep B geplaatst voor het WK van 2014 in Brazilië. Denemarken boekte een cruciale overwinning in de WK-voorronden op bezoek bij Armenië, dat voor de wedstrijd op gelijke hoogte stond. Bulgarije bezet echter nog de tweede plaats.

Italië - Tsjechië 2-1
De thuisploeg begon uitstekend aan de wedstrijd en kreeg al snel kansen via Christian Maggio en Mario Balotelli, maar zij vonden doelman Petr Cech op hun weg. In de negentiende minuut kwam Tsjechië tegen de verhouding in op voorsprong in Turijn. Libor Kozak, die in Italië uitkwam voor Lazio, rondde voorbereidend werk van Petr Jiracek af.

Maar Italië leek niet uit het veld geslagen door die tegentreffer, want Balotelli was al snel dicht bij de gelijkmaker. Een inzet van de AC Milan-spits belandde echter op de lat. Balotelli was met afstand de gevaarlijkste man van het veld, want voor rust was hij nog twee keer gevaarlijk.

In de 51ste minuut was het wél raak. Cech zat mis bij een hoekschop, waarna Giorgio Chiellini raak kon koppen. Drie minuten later werd een overtreding op Balotelli bestraft met een strafschop, die door de spits zelf werd benut. Het bleef bij 2-1, waardoor Italië zich verzekerde van een plek op het WK.

Armenië - Denemarken 0-1

De wedstrijd in Yerevan zat vol Nederlandse invloeden, want naast scheidsrechter Bas Nijhuis - geassisteerd door Angelo Boonman, Rob van de Ven en vierde official Richard Liesveld - kwamen zeven spelers in actie die spelen of speelden in de Eredivisie.

Aras Özbiliz (ex-Ajax) aan de kant van Armenië en Andreas Bjelland (FC Twente), Nicolai Boilesen (Ajax), Christian Eriksen (ex-Ajax), Michael Krohn-Dehli (ex-Ajax) en Niki Zimling (ex-NEC) en invaller Viktor Fischer (Ajax) bij de Denen onder leiding van bondscoach Morten Olsen (ex-Ajax). Fischer (foto) kwam in de 66ste minuut in het veld en was al snel beslissend.

Na een goede actie van de vleugelaanvaller beging Varazdat Haroyan een overtreding, die hem op zijn tweede gele kaart kwam te staan en tevens een strafschop opleverde. Die werd door Daniel Agger benut, waardoor Denemarken in de race blijft voor de play-offs om een WK-ticket.

Malta - Bulgarije 1-2
Bulgarije bezet de tweede plaats in Groep B en hoopt zich te plaatsen voor de play-offs om een WK-ticket. Dankzij treffers van Radoslav Dimitrov en Emil Gargorov won de ploeg van bondscoach Luboslav Penev bij Malta, dat trefzeker was via Edward Herrera.

Door de overwinning heeft Bulgarije nu dertien punten uit acht duels, zeven punten minder dan het niet meer te achterhalen Italië. Denemarken heeft twaalf punten en doet ook nog mee om de tweede plaats.