Groep B: nieuwe hoop Denen, Italië in zetel na nipte zege

Italië staat al met één been op het WK van 2014 in Brazilië. Vrijdagavond werd in de topper van Groep B Bulgarije met 1-0 verslagen. De strijd om de tweede plaats is hevig na winst van Denemarken en het onverwachte verlies van Tsjechië tegen Armenië.

Italië-Bulgarije 1-0
De Italianen hadden in eigen huis de oude vos Alberto Gilardino nodig om de punten te pakken. Zijn rake kopbal in de 38ste minuut bleek voldoende voor de overwinning. Ook Stanislav Manolev (PSV) kon in de 54 minuten die hij op het veld stond de nederlaag niet voorkomen.

Door de zege staat Italië liefst zeven punten los van Bulgarije, dat nog wel tweede is met tien punten. Denemarken, Tsjechië en Armenië staan daarna allemaal op negen punten en mogen nog hopen op het WK.

Italië kan zich dinsdag al plaatsen. Als er wordt gewonnen van Tsjechië kunnen de hotelreserveringen worden gemaakt.

Malta – Denemarken 1-2
Denemarken heeft de kans op een WK-ticket op Malta nieuw leven ingeblazen. De ploeg van bondscoach Morten Olsen zag de snel verkregen voorsprong via Leon Andreasen nog verloren gaan, maar in de 55ste minuut nam Denemarken met geluk opnieuw de leiding. De inzet van ex-Ajacied Christian Eriksen (foto) ging via de lat en de rug van de verdediger Ryan Camilleri in het Maltezer doel.

Door de overwinning heeft Denemarken zich weer gemengd in de strijd om de WK-tickets. Met negen punten uit zeven duels staat de ploeg van Olsen op de met Tsjechië en Armenië gedeelde derde plaats achter Italië en Bulgarije.

Tsjechië – Armenië 1-2
Armenië heeft in Praag een cruciaal succes geboekt in de strijd om een WK-ticket. De ploeg van bondscoach Vardan Minasyan gaf Tsjechië in de blessuretijd het nakijken.

Voor Aras Özbiliz was de wedstrijd al na minder dan een half uur voorbij. De Armeense oud-Ajacied, die inmiddels voor Spartak Moskou speelt, moest na 28 minuten geblesseerd het veld verlaten.

Koud aan de zijlijn zag Özbiliz hoe Karlen Mkrtchyan Armenië na ruim een half uur op voorsprong zette. De middenvelder liet met een schot van afstand doelman Petr Cech kansloos. Halverwege de tweede helft tekende Tomas Rosicky met enig fortuin voor de gelijkmaker. Zijn inzet werd door een Armeense knie van richting veranderd.

In de blessuretijd kreeg het duel alsnog een winnaar. Gevorg Ghazaryan bracht Armenië in een feeststemming, ook doordat door de zege zijn land weer meedoet om een WK-ticket. Tsjechië is door de winst in Praag achterhaald. Italië en Bulgarije hebben nog betere papieren.