Duitsland en Italië op drempel kwalificatie voor WK

Naast Nederland hebben meer Europese landen de kans om na vrijdagavond en/of volgende week dinsdag (speeldagen in de diverse kwalificatiegroepen) de WK-tickets te kunnen bestellen. Vooral Italië en Duitsland hebben goede papieren.

Duitsland en Italië op drempel kwalificatie voor WK

Groep A: België hoopt op Balkan-rivaliteit
België kan volgende week nagenoeg zeker zijn van een terugkeer op het mondiale podium. De Rode Duivels, in 2002 voor het laatst actief op een WK, wacht vrijdag het lastige uitduel met Schotland. Hun belangrijkste concurrent, Kroatië heeft een achterstand van drie punten, staat voor een mogelijk nog lastiger duel met een beladen ontmoeting in en tegen Servië. Als de resultaten in het voordeel zijn van België, dan is er met nog twee duels te gaan een voorsprong van zes punten. In oktober staan de twee landen in Zagreb tegenover elkaar.

Groep B: Italië treft de concurrentie
Italië kan over een week zeker zijn van een WK-ticket. De ploeg van bondscoach Cesare Prandelli kan in directe confrontaties de overgebleven concurrenten Bulgarije en Tsjechië definitief achter zich laten als het beide duels wint.

Bijna een jaar geleden hielden Bulgarije en Italië elkaar in Sofia in evenwicht (2-2).
Bijna een jaar geleden hielden Bulgarije en Italië elkaar in Sofia in evenwicht (2-2).

Groep C: Duitsland staat op de drempel
Duitsland zal vrijdag met een schuin oog kijken naar de ontmoeting Ierland-Zweden. Als dat duel in een gelijkspel eindigt én de eigen wedstrijd tegen Oostenrijk wordt gewonnen, dan kan Die Mannschaft met een overwinning dinsdag op de Faerøer Eilanden de tickets voor Brazilië gaan bevestigen.

Groep E: Albanië probeert Zwitsers te volgen
Zwitserland heeft een riante voorsprong. De ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld kan een grote stap zetten op weg naar het WK door te winnen van IJsland en Noorwegen, die beide azen op de tweede plaats. Die is nog in handen van Albanië, dat tegen Slovenië en IJsland moet proberen in het spoor te blijven van Zwitserland.

Groep F: Israël houdt Rusland en Portugal scherp
De beslissing laat nog even op zich wachten aangezien Rusland en Portugal weinig voor elkaar onder doen en Israël op het vinkentouw zit. Gezien het programma voor dinsdag (Rusland-Israël) kunnen de drie gegadigden zich vrijdag en zaterdag geen puntenverlies veroorloven.

Rusland stelde in oktober zijn kandidatuur voor het WK-ticket met een 1-0 zege op Portugal.
Rusland stelde in oktober zijn kandidatuur voor het WK-ticket met een 1-0 zege op Portugal.

Groep G: Bosnië-Herzegovina zoekt bevestiging
Bosnië-Herzegovina heeft als koploper zicht op een debuut op het WK-podium. De dubbele confrontatie met Slowakije moet een bevestiging worden van die favorietenstatus. Een beslissing over het WK-ticket valt er waarschijnlijk niet aangezien nummer twee Griekenland een duel met het nietige Liechtenstein wacht.

Groep H: Engeland en Oekraïne azen op koppositie
Montenegro gaat mede dankzij een wedstrijd meer nog aan kop, maar moet vrezen dat die positie verloren gaat. Niet alleen staat er het lastige uitduel met Polen op het programma, maar ook maken Engeland en Oekraïne zich op om met duels met Moldavië en San Marino dinsdag hun slag te slaan. In Kiev wordt Oekraïne-Engeland afgewerkt, terwijl Montenegro niet in actie komt.

Groep I: Frankrijk wil Spanje passeren
Spanje heeft een punt voorsprong op concurrent Frankrijk, dat met wedstrijden tegen Georgië en Wit-Rusland de koppositie kan veroveren. De wereldkampioen komt namelijk alleen vrijdag in actie tegen Finland. In oktober kan het met de laatste groepsduels met Wit-Rusland en Georgië de onzekerheid wegnemen over het verdedigen van de titel in Brazilië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen