WK aan zijden draad voor koningskoppel Cavani en Suarez

Het is hoogst onzeker of wereldsterren Edinson Cavani en Luis Suarez volgend jaar actief zijn op het WK in Brazilië. Uruguay presteert namelijk bijzonder zwak in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks.

WK aan zijden draad voor koningskoppel Cavani en Suarez

Voor Uruguay, nog halve finalist op de vorige eindronde en daarin (verliezend) tegenstander van Nederland, is het uitduel met Peru van vrijdag cruciaal. Uruguay bezet op dit moment de vijfde plaats in de kwalificatiepoule, terwijl alleen de eerste vier landen verzekerd zijn van een plek op het WK. De nummer vijf van Zuid-Amerika wacht een zenuwslopende play-off tegen de nummer vijf van de Aziatische finalepoule. Om een reëel uitzicht te houden op directe plaatsing moet Uruguay winnen van Peru, terwijl een nederlaag rampzalige gevolgen kan hebben. Voor Peru (zevende) zijn de belangen eveneens groot, want bij een overwinning kunnen de Peruvianen de vijfde plaats overnemen van Uruguay.

Volgens voormalig Ajacied Nicolas Lodeiro is het treffen met Peru allesbepalend. 'Voor ons is dit een finale', zegt hij op de website van de FIFA. De spelverdeler heeft vertrouwen in een goede afloop. 'Het is een duel met een directe concurrent. We weten hoe we met dit soort wedstrijden om moeten gaan. We zullen laten zien hoe sterk Uruguay is als de druk hoog is.'

Ontspannen
Colombia (tweede) en Ecuador (derde) leven relatief ontspannen toe naar hun onderlinge duel van vrijdag. Beide buurlanden nemen het tegen elkaar op in de wetenschap dat zij kwalificatie voor het WK volledig in eigen hand hebben. Vooral Colombia staat er uitstekend voor, met evenveel verliespunten als koploper Argentinië. Als Colombia wint kan het land plaatsing voor het WK nauwelijks meer ontgaan. Argentinië komt dit weekend niet in actie.

Chili (vierde) kan thuis tegen Venezuela (zesde) een grote stap richting plaatsing voor het WK zetten. Venezuela is nog volop in de race om de vijfde plaats en heeft nog een kleine kans op directe kwalificatie.

Dat kan niet gezegd worden van de staartploegen in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule, Paraguay en Bolivia. De hekkensluiters hebben een forse achterstand opgelopen en hebben alleen in theorie nog een kleine kans op het bereiken van de vijfde plaats. Beide landen treffen elkaar zaterdag in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción.

Bekijk hier al onze video's