Groep B: Israël pakt koppositie tegen teleurstellend Bosnië

Vorig jaar plaatste Bosnië-Herzegovina zich als groepswinnaar nog overtuigend voor het WK in Brazilië, maar het bereiken van het EK van 2016 wordt een lastige klus de mannen van bondscoach Safet Susic. Zij gingen zondagavond hard onderuit op bezoek in Israël, dat de koppositie overnam van Wales in Groep B.

Bosnië had na de thuisnederlaag tegen Cyprus (1-2) en de gelijke spelen tegen Wales (0-0) en België (1-1) goede zaken kunnen doen in Haifa. Doordat België en Wales eerder vandaag in Groep B twee punten lieten liggen liggen door elkaar van scoren af te houden, hadden de Bosniërs op gelijke hoogte kunnen komen met de Belgen en de Welshmen tot op drie punten kunnen naderen. Het was echter Israël dat profiteerde van het puntenverlies van de concurrentie.

Al bij rust hadden de Israëliërs een comfortabele voorsprong. Gil Vermouthschoot in de 36ste minuut de bal hard in, waarna Omer Damari op aangeven van Eran Zahavi vlak voor de pauze doelman Asmir Begovic eveneens passeerde. Toen de Bosniërs vlak na rust ook nog met tien man kwamen te staan na een rode kaart voor Toni Sunjic, had de thuisploeg helemaal niets meer te vrezen. Zahavi zette in de zeventigste minuut de kroon op het werk met de 3-0.

Israël gaat nu met negen punten uit drie duels aan de leiding in Groep B, gevolgd door Wales (acht uit vier) en Cyprus (zes uit vier). België, dat het uitduel met de Israëliërs nog tegoed heeft, hoeft met vijf punten uit drie wedstrijden nog niet te wanhopen. Dat geldt wel enigszins voor Bosnië, dat met twee punten uit vier duels alleen Andorra (nul) onder zich houdt.