Groep B: België en Wales stellen EK-deelname veilig

Reacties

België en Wales hebben zich geplaatst voor het EK 2016. Wales had daarvoor de hulp van Cyprus nodig.

Groep B: België en Wales stellen EK-deelname veilig

Andorra – België 1-4
Met debutanten Jordan Lukaku (KV Oostende) en Laurent Depoitre (AA Gent) in de basis ging België in het dwergstaatje Andorra op jacht naar de drie punten die nodig waren om kwalificatie voor het EK 2016 af te dwingen. Op het kunstgras in Andorra opende Radja Nainggolan met een van richting veranderd schot de score en verdubbelde Kevin De Bruyne (foto boven) met een vrije trap de marge.

Via een strafschop van Ildefons Lima kwam het thuisland terug tot 1-2, maar België antwoordde snel met een goal van Eden Hazard. Hij schoot een penalty binnen na een knullige handsbal van Óscar Sonejee. Debutant Depoitre deelde na een uur met een intikker in de feestvreugde van de Belgen. Hazard kreeg na een nieuwe handsbal van Andorra de kans om de score nog mooier te maken voor België, maar dit keer vond hij Ferran Pol op zijn weg.

Veel deerde dat onze zuiderburen niet, want vanwege de ruime zege op Andorra is deelname aan het EK 2016 zeker. In 2000 deed België, dat toen samen met Nederland gastland was, voor het laatst mee aan een EK.

Bosnië-Herzegovina – Wales 2-0
Wales heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor een EK. De ploeg van bondscoach Chris Coleman bewerkstelligde deze primeur niet op eigen kracht. Bosnië-Herzegovina bleek namelijk te sterk. De Balkan-staat kwam in de 71ste minuut op voorsprong na lankmoedig verdedigen van Wales bij een vrije trap. Invaller Milan Djuric kopte raak.

Ondanks verschillende pogingen van sterspeler Gareth Bale kwam Wales deze tegenslag niet meer te boven. Vedad Ibisevic maakte er na een corner zelfs nog 2-0 van.

Israël – Cyprus 1-2
Dat Wales al zeker is van deelname aan het EK 2016 heeft het te danken aan Cyprus, dat een knappe zege boekte in Israël. Doelpunten van Dossa Junior en Jason Demetriou hielpen de bezoekers aan drie punten. De verwoestende knal waarmee Nir Bitton een kwartier voor tijd de 1-1 maakte, leverde Israël uiteindelijk dus niets op.

Israël verliest door de nederlaag het zicht op directe kwalificatie en verspeelt bovendien de derde plaats aan Bosnië-Herzegovina. Dinsdag gaat Israël op bezoek bij België, terwijl Cyprus het thuis opneemt tegen Bosnië-Herzegovina. Cyprus (12 punten), Israël (13 punten) en Bosnië (14 punten) maken allemaal nog kans om via de derde plek een plaats in de play-offs af te dwingen.

Stand Groep B
Positie Land Wedstrijden Punten
1. België* 9 20
2. Wales* 9 18
3. Bosnië-Herzegovina 9 14
4. Israël 9 13
5. Cyprus 9 12
6. Andorra 9 0

* Zeker van deelname aan EK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.